Étel nélkül, fütetlen lakásban hagytak nyolc gyereket

-


Három év nyolc hónap, illetve másfél év börtönbüntetést kapott nem jogerősen Szegeden egy férfi és felesége, akik a tél közepén élelem nélkül magukra hagyták nyolc kiskorú gyermeküket a fűtetlen lakásban.

A bíróság kiskorú veszélyeztetésének bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a vádlottakat, és az elsőrendű vádlott, az apa esetében elrendelte egy korábbi jogerős ítélettel kiszabott nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását is. A bíróság mindkét vádlott szülői felügyeleti jogát megszüntette.

A jelenleg 37 éves férfi 1996-tól élt együtt két évvel fiatalabb feleségével, 1998 óta tíz gyermekük született. Kapcsolatuk azonban már az első fiú megszületése után megromlott. Sokat veszekedtek ittas állapotban a gyerekek előtt. A férfi rendszeresen bántalmazta feleségét, volt, hogy életveszélyesen megfenyegette, és többször előfordult, hogy a gyerekeket is megütötte. Volt olyan nap, hogy a nő háromszor hívta ki a rendőröket férje miatt a Szeged külterületén lévő tanyájukhoz.

A házaspár egyik tagjának sem volt állása, csupán néha dolgoztak feketén rózsakertészeknél. Zömében segélyből származó, 350 ezer forintos jövedelmükből havonta 50 ezer forintot fordíthattak italra és cigarettára.

A házaspár 2012. december 10-én több órára felügyelet nélkül hagyta nyolc kiskorú gyermekét. A kicsik koszosak és ápolatlanok voltak, a lakásban nem volt élelem. A helyszínre érkező rendőrök szerint a környéken akkora hó volt, hogy csak gyalogosan tudták megközelíteni a tanyát, a gyerekek a fűtetlen lakásban mégis rövidnadrágban és mezítláb voltak.

A férfi és felesége a vádirat szerint két nappal korábban egy ruhaüzletből próbált lopni. A férj 2011 tavaszán pedig társaival két alkalommal is megkísérelt feltörni egy bankautomatát Szeged belvárosában.

Az ítélet ellen a vádlottak és a védők fellebbezést jelentettek be, így az nem jogerős.