Észnél kell lennie, ha lakásbővítésre használná a csokot

Forrás: Google Street View

-

Egy tetőtéri lakáshoz nem jár a 10+10 milliós csomag, ahhoz legalább két új lakást kell építeni a meglévő házban.Más meglepetések is érhetik azt, aki bővítéshez kér pénzt.


Azt gondolhatnánk, hogy az állami lakástámogatás rendszere kedvez a kétgenerációs családmodellnek, de ez legfeljebb korlátozottan igaz. Azoknak legalábbis, akik a nagyszülőkkel való együttlakást úgy képzelik el, hogy a szülői ház tetőterét beépítik, netán egy emeletet húznak rá, csalódniuk kell. A februártól érvényes szabályok alapján ugyanis erre nagyon körülményes lenne igénybe venni a legfeljebb 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást és a támogatott lakáshitelt.

Az ok egyszerű: ezek az új lakrészek alaphelyzetben nem minősülnek új ingatlannak. Van azonban kivétel: a szabályok szerint a tetőtér-beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel legalább két új lakást kell kialakítani. A két lakásnak pedig értelemszerűen külön-külön megközelíthetőnek kell lennie egy lépcsőházból vagy kültéri lépcsőről. Éppen ezért inkább azoknak az építési vállalkozásoknak teremt kedvező helyzetet, amelyek meglévő tetőterekben vagy meglévő társasházaknál terveznek több lakást kialakítani.



Mi minősül bővítésnek?

Azok a tetőtér-beépítések vagy emeletráépítések, amelyek nem teljesítik a két külön bejáratú lakásra vonatkozó feltételeket, pusztán lakásbővítésnek számítanak a csokos szabályok szerint. És ez igen tetemes különbséget jelent a támogatási összeget nézve.

Bővítésnél ugyanis - gyerekszámtól függően - mindössze 600 ezer-2,75 millió forintot kaphatnak a feltételeket teljesítő családok. Három gyerek esetében bővítésre 2,2 millió forint jár, négy vagy több gyereknél már 2,75 millió forint a támogatás, szemben az új lakás esetében három meglévő vagy bevállalt gyerekre járó 10 milliós vissza nem térítendő támogatással, amelyhez igényelni lehet a 10 millió forintos állami kamattámogatású hitelt is.

A bővítés persze nem csupán a tetőtér-beépítést jelenti. Ebbe a kategóriába tartozik az is, ha valaki legalább egy lakószobával növeli meg a lakást.

A csokot ebben az esetben a számlával igazolt bekerülési költség (ez a teljes büdzsé legalább 70 százaléka) maximum felére lehet kapni. Vagyis ha ötmilliót szánunk a bővítésre (a telek és a berendezési tárgyak árán túl), legalább 3,5 millió forintról kell számlát bemutatnunk és - ha teljesítjük a gyerekszámra vonatkozó feltételeket is - legfeljebb 2,5 millió forinthoz juthatunk. A fentebbiekből látható, hogy ehhez legalább négy gyereket kell vállalnia a lakást felújító családnak - ennél a kategóriánál ugyanis van különbség a három és a négy gyerek között a támogatást illetően.

A fizetés utófinanszírozásban, a készültségi foknak megfelelően, a benyújtott számlák alapján történik. Arra is ügyelni kell, hogy ha a benyújtandó számlák közül legalább kétmillió forint értékűt ugyanattól a kivitelezőtől kaptunk, akkor vele előzetesen szerződést kell kötnünk, és a banknak ezt is be kell mutatnunk. A hitelintézet ugyanis csak ez alapján fogadja be a számlákat.

És arról sem szabad megfeledkezni, hogy mivel a bővítendő lakás használtnak számít, a rendelet szerint másik lakásban legfeljebb 50 százalékos tulajdonrésze lehet az igénylőnek.



Alapszabályok

Az új rendszerben a feltételeket teljesítő családok maximum 35 millió forintért vásárolhatnak vagy bővíthetnek használt lakóingatlant. A támogatás összege pedig a gyerekek számától függ, tehát azokat a gyerekeket is figyelembe kell venni, akik után a család már nem jogosult a csokra. Emellett teljesíteni kell az alapterületre vonatkozó feltételeket is.

  • 1 gyerek: 600 ezer forint – minimális alapterület: 40 négyzetméter
  • 2 gyerek: 1,43 millió forint – minimális alapterület: 50 négyzetméter
  • 3 gyerek: 2,2 millió forint – minimális alapterület: 60 négyzetméter
  • 4 gyerek: 2,75 millió forint – minimális alapterület: 70 négyzetméter
Új lakásnál nincs felső értékhatár, csak a minimális alapterületet írja elő a jogszabály a feltételeket teljesítő családoknak.
  • 1 gyerek: 600 ezer forint – minimális alapterület: lakás esetén 40 négyzetméter, családi háznál 70 négyzetméter
  • 2 gyerek: 2,6 millió forint – minimális alapterület: lakás esetén 50 négyzetméter, családi háznál 80 négyzetméter
  • 3 vagy több gyerek: 10+10 millió forint – minimális alapterület: lakás esetén 60 négyzetméter, családi háznál 90 négyzetméter (a 10+10 milliós csomag 10 millió forint vissza nem térítendő támogatásból és 10 millió forint állami kamattámogatású hitelből áll, a hitel maximális futamideje 25 év, kamata fix 3 százalék)