Északra is ellátogatna az új dél-koreai államfő

Fotó: AFP / ED JONES

-

Pár órával a végeredmény kihirdetése után beiktatták az új elnököt.


Letette a hivatali esküt szerdán Mun Dzsae In. Az új dél-koreai elnök közölte, hogy megfelelő körülmények között hajlandó ellátogatni Észak-Koreába is, hogy tárgyaljon Phenjan atom- és rakétaprogramjáról. Az új dél-koreai elnök nagy átalakításokat tervez a kormányban és az elnökségi stábnál, hogy véget vessen a hatalmi űrnek, amelyet elődjének, a korrupciós botrányba keveredett Pak Gun Hjének a hivatalból való márciusi felmentése okozott.

A központi választási bizottság néhány órával az eskütétel előtt erősítette meg hivatalosan, hogy Mun Dzsae In győzött a választáson. Az új államfő első sajtóértekezletén nevezi meg az új miniszterelnököt, az elnöki kabinet, a hírszerzés és az elnöki testőrség vezetőjét.

Mun eskütételi beszédében közölte, hogy kész tárgyalni az Egyesült Államokkal, Dél-Korea legfőbb szövetségesével, és Kínával a THAAD rakétavédelmi rendszerről, amelyet nemrég állítottak hadrendbe, és amelyet Kína fenyegetésnek vesz.

Hszi Csin-ping kínai elnök gratuláló üzenetében azt írta: a kölcsönös megértés és bizalom alapján kész megvitatni minden kényes kérdést, bár nem említette sem Észak-Koreát, amelynek atom- és rakétaprogramja fejfájást okoz a térség országainak, sem az amerikai rakétavédelmi rendszert.

Abe Sindzó japán miniszterelnök azt írta, hogy jó viszonyt akar kiépíteni Mun Dzsae Innel, mert "vannak közös feladataik Kelet-Ázsiában, köztük az észak-koreai ügy, és közös stratégiai érdekeik is".

Japán és Dél-Korea között a legutóbb az keltett feszültséget, hogy dél-koreai aktivisták a puszani japán konzulátus előtt felállítottak egy szobrot, amely a japán hadsereg által a II. világháború idején alkalmazott szexrabszolgákat jelképezi. Az aktivisták azt követelték, hogy Szöul mondja fel Tokióval azt a 2015-ös megállapodást, amely a szexrabszolgák kártérítéséről szó, mert szerintük az nem elég méltányos.