Észak-koreai rakétakilövések: az egyik kudarc, a másik talán siker

Fotó: KCNA / KCNA VIA KNS

-

Két óra leforgása alatt két ballisztikus rakétát lőtt ki a phenjani rezsim. Az USA és Dél-Korea egyelőre értékeli az adatokat, de úgy tűnik, az egyik kísérlet egyértelműen kudarc volt.


Két, feltehetően Muszudan típusú, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea. Az első tesztet szerda kora reggel, helyi idő szerint hajnali óra körül hajtották végre Vonszan város közelében. A dél-koreai vezérkar és az Egyesült Államok hadserege közölte: a kilövés sikertelen volt. A Kyodo közlése szerint mintegy 150 kilométert repült a rakéta, és a Japán-tengerbe zuhant. A második rakétát két órával később indították. Ez mintegy 400 kilométert repült, majd ugyancsak a Japán-tengerbe csapódott be.

A dél-koreai hadsereg szerint akkor sikeres egy kilövés, ha a rakéta 300-500 kilométert repül. Az Egyesült Államok és Szöul egyelőre értékeli a második kilövés eredményét. A dél-koreai elnöki hivatal biztonsági tanácskozást hívott össze a kísérletek miatt, a hadsereg pedig közölte, hogy az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlatot hajtott végre harci helikopterek részvételével.

Japán elítélte a rakétateszteket. A japán nemzetvédelmi miniszter, Nakatani Gen szerint a rakétakilövések „komoly provokációk”, amelyeket nem lehet tolerálni, és nem kizárható, hogy Észak-Korea további hasonló lépéseket tesz. A tesztkilövéseket a koreai háború kirobbanása, 1950. június 25-e közelgő évfordulójára időzítette Phenjan.

Muszudan rakétával Phenjan még nem tudott sikeres kísérletet elvégezni. Korábban áprilisban három, májusban pedig egy sikertelen kísérlete volt. A két szerda reggeli kilövés az ötödik, illetve a hatodik kísérlet volt az idén. Szakértők szerint szokatlan, hogy a rakétakísérletek ilyen gyorsan kövessék egymást. A dél-koreai Állami Tudományos és Műszaki Egyetem kutatója korábban azt mondta, Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt feldühíthették a kudarcba fulladt próbálkozások, és türelmetlen. A dél-koreai média úgy tudja, Északnak 20-30 Muszudan rakétája lehet. Először 2007-ben próbálták ki ezt a típust.