Észak-koreai népdalokkal koncertezik a Laibach Phenjanban

Forrás: AFP FILES

-

A szlovén formáció lesz az első külföldi rockzenekar, amely koncertet ad Észak-Koreában.


A Laibach augusztus 19-én és 20-án ezer-ezer ember előtt fog játszani a phenjani Kim Vong Gjun Zeneiskola nagytermében. „A műsorban az együttes 36 éves pályafutásának legnagyobb sikerei mellett észak-koreai népdalok is szerepelnek" - mondta Morten Traavik, a koncertet tető alá hozó norvég rendező-színész a BBC-nek.


Arról, hogy miért pont Phenjanba szerveztek koncertet, az 1980-ban alakult, provokatív performanszairól híres zenekar egy fél mondatot ejt meg a honlapjukon: „azt is szeretnénk, ha a népek közötti testvériség és megértés szellemében az Észak-Koreába látogató külföldiek is ellátogatnának az eseményre".

A Laibach két augusztusi phenjani koncertje egybeesik a Koreai-félsziget japán gyarmatosítóktól való elszakadásának 70. évfordulós ünnepségeivel. Traavik úgy fogalmazott, hogy bár Észak-Koreára és a Laibachra is szokás fasiszta bélyeget sütni, mindkettő félreértés. Szerinte „Észak-Korea egyáltalán nem a világ legzártabb országa, ahogy a Nyugat beállítja, hanem sokkal nyitottabb, mint azt a média sugallja".Morten Traavik egyébként évek óta kapcsolatban áll a phenjani vezetéssel. Közreműködött például abban, hogy a diktatúra által irányított országból egy harmonikás csapat nyugati popos produkciója felkerült a YouTube-ra, egy észak-koreai előadói delegációt pedig Norvégiában léptetett fel.


A Laibach rendszeresen fellép Magyarországon is, legutóbb idén áprilisban adott koncertet a fővárosi Barba Negra Music Clubban.