Észak-koreai diplomaták helytelenkedtek egy ENSZ-rendezvényen

-

Az észak-koreai menekültek részvételével tartott tanácskozás elleni tiltakozó nyilatkozatot próbáltak felolvasni az ország diplomatái. A performanszból kiabálás lett, majd a háromfős zavarókommandó kivonult a teremből.


Az észak-koreai küldöttség azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy lejárató kampányt indítottak az ország ellen. Az ülésen nyilatkozó menekültek pedig „elárulták hazájukat azzal, hogy elmenekültek onnan”.


Az ENSZ-ülésen több mint húsz, az országból megszökött ember beszélt emberi jogi kérdésekről. Egyikük, Richard Kim azt mondta el, milyen volt végignéznie, ahogy az apja éhen hal, anyját pedig munkatáborba viszik el.

Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet felszólította a térségben lévő országokat – különös tekintettel Kínára –, hogy ne küldjék vissza a menekülteket Észak-Koreába.

A ENSZ Emberi Jogi Tanácsának vizsgálóbizottsága 2014 februárjában 370 oldalas jelentést tett közzé az észak-koreai emberi jogi helyzetről. Arra a megállapításra jutottak, hogy a phenjani rezsim megrendelésére módszeres a kínzás, éheztetik a népet, kivégzéseket hajtanak végre, és mintegy 120 ezer embert tartanak munkatáborokban, embertelen körülmények között.