Észak-koreai diplomácia: zsarolás atombombával

-

Észak-Korea független külpolitikája nukleáris erején alapszik - erősítette meg hétfőn egy helyi lap azt követően, hogy az Egyesült Államokban hivatalba lépett Donald Trump elnök.


A kormányzó Koreai Munkapárt újságja, a Rodong Sinmun (Munkásújság) azt írta, "Töretlen külpolitikánk védi a világ és a Koreai-félsziget békéjét azzal, hogy folytonosan erősíti önvédelmét és a nukleáris erőre összpontosító képességét a megelőző csapásokra". A lap bírálta az Egyesült Államokat azért, mert évente hadgyakorlatokat tart Dél-Koreában és ezzel a háború szélére sodorja a Koreai-félszigetet.

A Munkásújság szerint Észak-Korea együttműködik az el nem kötelezett országok és a fejlődő államok mozgalmainak törekvéseivel az imperializmus elleni küzdelemben, a világbéke, valamint a stabilitás megteremtésében, a függetlenségre, a békére és a barátságra alapozva.

A cikkben kiemelték, Észak-Korea tekintet nélkül arra, hogy miképpen változik a nemzetközi helyzet és a nemzetközi kapcsolatok rendszere, rendületlenül kitart független külpolitikája mellett. Az ország saját szilárd akaratának erejével járul hozzá a világbéke és a stabilitás megőrzéséhez - közölték.