Észak-Korea után Venezuelát is megfenyegette Trump

Fotó: AFP / JEWEL SAMAD

-

A Pentagon szerint nem érkezett parancs, a Fehér Ház szerint nem terveznek inváziót. Az elnök viszont azt mondta, szükség esetén katonai műveletet indít.


A New Jersey-i golfklubjában szabadságát töltő Donald Trump megbeszélést folytatott Rex Tillerson külügyminiszterrel és Nikki Haley ENSZ-nagykövettel. Az elnök szerint Venezuelát illetően sokféle megoldás lehetséges, "szükség esetén a katonai hadművelet is".

Közben Trump másodszor is figyelmeztette Észak-Koreát. A Twitteren azt írta: „a katonai megoldások már kidolgozva, csőre töltve, arra az esetre, ha Észak-Korea bután cselekedne. Remélhetőleg Kim Dzsong Un talál más utat." Az elnök megismételte, hogy az amerikai hadsereg készen áll, és reméli Észak-Korea teljes mértékben felfogja szavainak súlyát, és megérti, hogy amit mondott, úgy is értette. Ha Kim Dzsong Un nyílt fenyegetést intéz akár Guam, akár bármely más amerikai terület, vagy Amerika bármely szövetségese ellen, akkor "ezt igazán sajnálni fogja, méghozzá nagyon rövid időn belül fogja sajnálni".

"Ha bármi történik Guam szigetén, akkor nagyon nagy baj lesz Észak-Koreában" – mondta Trump, és igyekezett megnyugtatni a Guam szigetén élőket. A The New York Times azt írta, hogy Guamon atomtámadás esetére vonatkozó tanácsokat terjesztettek szórólapon a lakosságnak. "Érzem, hogy biztonságban lesznek" – mondta az elnök.

Trump telefonon tárgyal Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és felveti majd újabb szankciók bevezetésének lehetőségét Észak-Korea ellen. Az elnök hétfőn rövid időre visszatér Washingtonba, és "nagy sajtóértekezletet tart", bár ennek témáiról nem mondott semmit.

A Pentagon szóvivője, Eric Pahon szerint az amerikai hadsereg nem kapott parancsot a Fehér Házból Venezuelával kapcsolatban. Szerinte alaptalan a caracasi kormány állítása, hogy az USA Venezuela inváziójára készülne.

A Fehér Ház szerint Trump elfogadja Nicolás Maduro venezuelai elnök ajánlatát, de a párbeszéd csak akkor lehetséges, amikor "helyreállították a demokráciát Venezuelában".

Maduro az alkotmányozó nemzetgyűlésben azt mondta, hogy szeretne tárgyalni Trumppal.