Észak-Korea túszul ejtette a malajziai állampolgárokat

Forrás: MTI/EPA/KCNA

-

Kim Dzsong Nam meggyilkolása miatt feszült lett Kuala Lumpur és Phenjan kapcsolata.


Phenjan nem engedi ki a malajziai állampolgárokat Észak-Koreából. A malajziai kormány válaszul közölte, hogy Észak-Korea Kuala Lumpur-i nagykövetségét nem hagyhatják el a diplomaták és az alkalmazottak.

Az észak-koreai külügyminisztérium szerint a malajziai állampolgárok csak akkor hagyhatják el az országot, ha Malajzia maradéktalanul garantálja az ott tartózkodó észak-koreai állampolgárok és diplomaták biztonságát azzal, hogy „igazságosan rendezi a Malajziában történt esetet”, azaz Kim Dzsong Nam halálának ügyét.

Malajzia a gyilkosság óta több észak-koreai állampolgárt is köröz. Köztük van egy Kuala Lumpurban akkreditált diplomata, aki feltehetőleg hazaszökött. A malajziai rendőrség szerint az észak-koreai nagykövetségen rejtőzködik két olyan észak-koreai, akit ki akarnak hallgatni. A diplomáciai képviseletet a hatóságok kordonnal zárták körül.


Ennyien vannak

A malajziai külügyminisztérium szerint 11 állampolgára tartózkodik Észak-Koreában: három a nagykövetségen, kettő ENSZ-alkalmazottként van ott, hat pedig családtag. Najib Razak malajziai kormányfő az ország Észak-Koreában maradt állampolgárainak azonnali hazaengedését követeli.

„A leghatározottabban elítéljük Észak-Korea döntését, hogy megakadályozza a malajziai állampolgároknak, hogy elhagyják az ország területét” – mondta Razak kormányfő.


A nemzetközi jog és a diplomáciai normák teljes semmibevételével gyakorlatilag túszul ejtették polgárainkat.”

Razak összehívta a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülését, és utasította a rendőrséget, hogy akadályozza meg valamennyi észak-koreai állampolgár távozását az országból, amíg meg nem győződik arról, hogy az Észak-Koreában tartózkodó malajziaiak biztonságban vannak.


Kölcsönös kiutasítások

Malajzia szombaton kiutasította az észak-koreai nagykövetet, mire Phenjan is kiutasította hétfőn az ottani malajziait. A Kuala Lumpur-i észak-koreai nagykövet kiutasításának közvetlen oka az volt, hogy megsértette a diplomáciai etikettet, amikor bírálta azt, ahogy Malajzia kezeli Kim Dzsong Nam meggyilkolását.

Malajzia eddig azon kevés országok egyike volt, amely viszonylag baráti kapcsolatot ápolt Észak-Koreával.

Kim Dzsong Namot, a néhai diktátor, Kim Dzsong Il legidősebb fiát február 13-án gyilkolták meg a Kuala Lumpur-i repülőtéren. Két nő mérgező anyagot kent az arcára. A vizsgálatok során kiderült, hogy egy vegyi fegyver, a VX idegméreg okozta a halálát.