Észak-Korea szerint joguk van lelőni az amerikai repülőket

Fotó: MTI/MTVA / Wong Maye-E

-

A phenjani külügyminiszter szerint nem csak a saját légterükben támadhatnak.


Phenjan azzal vádolja Washingtont, hogy Donald Trump háborút hirdetett Észak-Korea ellen. Az ENSZ tagállamainak és a világnak pontosan emlékeznie kell arra, hogy "az Egyesült Államok hirdetett először háborút Észak-Korea ellen" – mondta a világszervezet New York-i központjában az észak-koreai külügyminiszter.

Ri Jong Ho szerint Phenjan fenntartja magának a jogot az ellenlépésekre, köztük amerikai stratégiai nehézbombázók lelövésére, még akkor is, ha azok nem Észak-Korea légterében repülnek. "Mivel az Egyesült Államok háborút hirdetett, minden jogunk megvan az ellenlépésekre" – mondta a külügyminiszter.

"Trump azt állította, hogy vezetőink már nem sokáig lesznek hatalmon” – mondta, és megjegyezte: "majd elválik, ki lesz itt tovább". Azt nem fejtette ki, hogy mire is gondol.

A külügyminiszter szombati beszédében Trumpot "zavart embernek" és "megalománnak" nevezte. Az amerikai elnök kedden megfenyegette Phenjant: ha az USA arra kényszerülne, hogy megvédje önmagát vagy szövetségeseit, akkor megsemmisíti Észak-Koreát.

Washington szombaton B-1B bombázókat küldött a nemzetközi légtérbe Észak-Korea közelébe. A Pentagon szerint az USA elszántságát akarták megmutatni, és egyértelmű üzenetet küldtek Phenjannak, hogy Trumpnak számos katonai lehetősége van a fenyegetés legyőzésére.