Észak-Korea nem bír magával: most tengeralattjáróról lőtt ki rakétát

Fotó: KCNA / KNS

-

Észak-Korea minden valószínűség szerint tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát lőtt ki - közölte szombaton a dél-koreai hadsereg.


A szöuli vezérkar nem tudta megerősíteni, hogy a kilövési kísérlet sikeres volt-e. A rakétakilövést Észak-Korea keleti partjától északkeletre érzékelték helyi idő szerint este fél hétkor. A szöuli illetékesek egyelőre azt sem tudták pontosan megmondani, hol csapódott be a kilőtt rakéta.


Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy Phenjan már egy ideje kísérletezhet azzal, hogy vízről vagy víz alól indítható rakétát fejlesszen ki. Biztonságpolitikai elemzők rámutattak, hogy rendkívül nyugtalanító, ha Észak-Korea ilyen technológia birtokába jutott, mert a víz alatti rakéták esetében a kilövés előkészületeit sokkal nehezebb idejekorán észlelni, mint a szárazföldi rakétáknál.


Észak-Korea január elején immár negyedik kísérleti atomrobbantását hajtotta végre, egy hónappal később pedig műholdat állított pályára ballisztikus rakétával. Emiatt a nemzetközi közösség minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedéseket rendelt el Phenjannal szemben. Ezt követően Phenjan többször lőtt ki rövid hatótávolságú rakétákat a tenger irányába.