Észak-Korea nagy durranása: de vajon hidrogénbomba volt-e?

Fotó: MTI/EPA / Dzson Hon Kjun

-

Napokba vagy hetekbe telhet, amíg külföldi szakértők megállapítják, mi is okozta az 5,1-es erejű földrengést. Az állítólagos miniatűr hidrogénbomba tesztjének politikai lökéshullámai viszont hatalmasak.


Észak-Korea az állami televízióban jelentette be, hogy sikeres kísérletet hajtott végre egy miniatürizált hidrogénbombával, és ezzel „újabb szintre lépett nukleáris ereje”.Miniatűr vagy sem, hidrogénbomba vagy sem, a világ földrengésjelző intézetei észlelték, hogy valami megrengette a földet Észak-Koreában, méghozzá a felszínen vagy annak nagyon a közelében, tehát nem kilométeres, tíz vagy száz kilométeres mélységben, mint a földrengések. Az ENSZ szakosított intézménye, a bécsi székhelyű Átfogó Atomcsend Egyezmény Szervezete (CTBTO) is „szokatlan szeizmikus aktivitást” észlelt Észak-Koreában az ismert nukleáris létesítmény közelében, de későbbre ígért további tájékoztatást.


Forrás: earthquake.usgs.gov


Az tehát kétségtelen, hogy valami történt, ez feltehetően robbantás, talán nukleáris robbantás. Ha tényleg az volt, akkor ez Észak-Korea negyedik hasonló nukleáris kísérlete – a legutóbbi 2013-ban volt –, de az eddigi hármat nem jelentette be. Amit nem feltétlenül hisznek el a világban, az az, hogy Phenjan hidrogénbombát robbantott, azt is kétkedve fogadták, amikor egy hónapja Kim Dzsong Un észak-koreai vezető utalt arra, hogy van hidrogénbombája is.


Kim Dzsong Un aláírja a robbantási engedélyt


Az Egyesült Államokban a szakértők egyelőre még vizsgálják a phenjani bejelentést. Kim Dzsong Un bejelentését kétkedéssel kell fogadni, mondta Bruce Bennett, a tekintélyes Rand Corporation kutatóintézet biztonságpolitikai elemzője a CNN hírtelevízióban. Szerinte Észak-Koreának „láthatóan komoly nehézségei voltak a maghasadásos fegyver alapvető kezelésével is, ez pedig azt jelenti, hogy – hacsak nem kapott külső segítséget –, aligha volt képes hidrogénbombát tesztelni”. A dél-koreai hírszerzés szerint is lehetséges, hogy az, amit Észak-Korea felrobbantott, nem hidrogénbomba volt.

Amiben viszont Dél-Korea, Japán, a nyugati hatalmak is biztosak, hogy Phenjan nukleáris kísérletei szembemennek nemzetközi kötelezettségeivel, megsértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait. Még az Észak-Korea fő szövetségesének számító Kína is keményen elítélte a phenjani lépést, igaz, egyelőre csak az állami hírügynökség, a Hszinhua útján:


„nemkívánatos és esztelen” minden olyan cselekedet, amely felborítja Északkelet-Ázsia stabilitását.

Azóta a pekingi külügyminisztérium is közölte, hogy bár egyelőre nem sokat tud arról, valóban kipróbált-e Észak-Korea egy miniatürizált hidrogénbombát, mindazonáltal leszögezte, hogy ha ez így van, akkor határozottan tiltakozik ellene.


Észak-Korea nukleáris fenyegetése akkor válna tényleg komollyá, ha lenne olyan bombája, amelyet fel tud tenni egy rakétára. Nyugati szakértők szerint erre egyelőre nem képes, de tudni lehet, hogy rakétákkal is kísérletezik. Dél-Koreában épp pár órával a mostani „földrengés” előtt adták hírül, hogy az észak-koreaiak legutóbb decemberben tengeralattjáróról lőttek ki rakétát – igaz, azt nem tudni, a kísérlet sikeres volt-e.