Észak-Korea: Moszkva segítségével marad online a diktatúra

Fotó: MTI/AP / Wong Maye-E

-

Phenjannak egy orosz állami cég biztosítja a második internetkapcsolatot. Ez meghiúsíthatja az USA törekvését, hogy elszigetelje az országot.


A zárkózott kommunista diktatúrának eddig csak a China Unicom kínai távközlési cégen keresztül volt kapcsolata az internettel. Az új kapcsolatot az internet működését, a világ internetes lefedettségét figyelő, amerikai Dyn Research fedezte fel.

A TransTelekom orosz társaság által megteremtett új kapcsolódási lehetőségnek köszönhetően Phenjan "ellenállóbbá válik a saját internetes hálózata elleni esetleges támadásokkal szemben" – mondta Bryce Boland, a FireEye kiberbiztonsági cég szakértője.

Az USA nemrég informatikai támadásokat indított észak-koreai hackerek ellen, megfosztandó őket internetes kapcsolatuktól, és ennek a műveletnek szombaton lett vége.

A dél-koreai védelmi minisztérium szerint Phenjannak körülbelül 6800 fős hacker-hadserege van. Az országot már többször vádoltak nagyszabású kibertámadások, például a Sony Pictures amerikai filmes szórakoztatóipari cég elleni 2014-es támadás végrehajtásával.