Észak-Korea már Pekinget is fenyegeti

Fotó: AFP / ED JONES

-

Phenjan nem részletezte, milyen súlyos következményei lehetnek annak, hogy Kína bírálta a kommunista rezsim nukleáris programját és rakétakísérleteit. Ritkán van ilyen nyilvános összetűzés, hiszen Phenjan rá van utalva Peking támogatására.


Kína februárban – az ENSZ büntetőintézkedéseivel összhangban – felfüggesztette az év végéig a szénimportot Észak-Koreából. Ezzel nagy bevételkiesést okoz Phenjannak, amerikai nyomásra pedig többször felszólította a hadikommunista országot, hogy hagyjon fel nukleáris- és rakétakísérleteivel.

Az észak-koreai fenyegetés az állami hírügynökség, a KCNA cikkeként jelent meg szerdán, szerzőként Kim Csol volt feltüntetve (ami valószínűleg álnév). "Kína napi rendszerességgel abszurd és vakmerő megjegyzések sorozatát teszi Észak-Koreára, amivel csak még feszültebbé teszi az amúgy is rossz helyzetet" – áll a cikkben. A szerző olyan kommentárokat idéz a kínai állami médiából, amelyek Phenjant tették felelőssé az egyre romló kétoldalú kapcsolatok romlásáért, és amelyek "gyenge kifogásokat találtak arra, hogy Peking miért táncol úgy, ahogy az Egyesült Államok fütyül".

"Kínának nem kellene tovább feszegetnie a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság türelmének határait. Inkább azon kellene tűnődnie, hogy milyen súlyos következményekkel járhat az észak-koreai-kínai kapcsolatok talapzatának felelőtlen farigcsálása" – írta a szerző, és emlékeztette Pekinget, hogy az 1950-53-as koreai háború – azaz szövetségük kezdete – óta "Észak-Korea a feszültségcsökkentő szerepét töltötte be Peking és Washington között, és sokat tett Kína békéjének és biztonságának védelmében, amelyet utóbbinak illene megköszönnie".

Ha Észak-Korea korábban visszavágott valamilyen Peking általi bírálatért, akkor csak úgy utalt Kínára, mint "egy szomszédos országra".

A kínai állami média valóban bírálja Phenjant. A Kínai Kommunista Párt angol nyelvű lapja, a The Global Times arra figyelmeztette Észak-Koreát, hogy cselekedeteivel veszélyezteti a két ország között 1961-ben megkötött meg nem támadási szerződést. Felszólították Phenjant, hogy hagyjon fel a nukleáris kísérletekkel. "Kína nem fogja hagyni, hogy északkeleti térségét Észak-Korea nukleáris tevékenységével beszennyezze" – írta a The Global Times. Korábban a lap azzal is fenyegette Észak-Koreát, hogy Kína olajembargót vezet be, ha újabb nukleáris vagy rakétakísérletet hajt végre.