Észak-Korea: Jogunk van a nukleáris elrettentéshez

Fotó: NORTH KOREAN TV / YONHAP

-

Észak-Korea felhagy a nukleáris kísérletekkel és hajlandó a párbeszédre, ha az Egyesült Államok és Dél-Korea "egy időre, néhány évre" felfüggeszti évenként megrendezett közös hadgyakorlatait - jelentette ki Ri Szu Jong észak-koreai külügyminiszter az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában.


Ri megismételte Phenjan álláspontját, hogy az országnak joga van ellenségei nukleáris elrettentéséhez, nem lehet megfélemlíteni semmilyen szankcióval, és hogy az Egyesült Államok kényszerítette atomfegyverek kifejlesztésére - írja az MTI.

Ez volt az első interjú, amelyet a külügyminiszter nyugati médiának adott. A beszélgetést Észak-Korea ENSZ-hez akkreditált New York-i nagykövetségén vették fel szombaton.

A külügyminiszter interjújára amerikai részről egy meg nem nevezett tisztségviselő reagált először, aki azt mondta, hogy a Dél-Koreával közös hadgyakorlatokra azért van szükség, mert Washington demonstrálni akarja szövetségesi elkötelezettségét Szöul mellett.

Ri közölte, hogy bármely nemzetközi jogvédő szervezet vizsgálhatja az észak-koreai állapotokat, de elképzelhető, hogy ezen szervezetek egyes szakértőinek a saját kockázatukra kell utazniuk az országon belül. Aki a valóságtól "teljesen eltérően" akarja beállítani az észak-koreai helyzetet, az kockáztat - szögezte le. Akit Phenjan semmiképp nem látna szívesen, az az ENSZ-nek az észak-koreai emberi jogi ügyekben illetékes jelentéstevője, Marzuki Darusman - mondta a külügyminiszter.

Darusman többször élesen bírálta az észak-koreai jogsértéseket, és kijelentette, hogy valószínűleg csak egy rendszerváltoztatás hozna megoldást az országban.


Tengeralattjáróról lőttek ki rakétát

Tegnap Észak-Korea bejelentette, hogy sikeres kísérletet hajtott végre egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétával, aminek révén újabb eszközre tett szert egy nagy erejű atomtámadáshoz. A dél-koreai hadsereg megerősítette, hogy Észak az előző nap keleti partjainál kilőtt tengeralattjáróról egy ballisztikus rakétát.

Az amerikai külügyminisztérium tudatta, hogy a rakétakilövés miatt korlátozásokat rendelnek el a New Yorkban tartózkodó, az ENSZ fenntartható fejlődésről szóló konferenciáján részt vevő észak-koreai külügyminiszterrel szemben. A tárcavezető és küldöttsége emiatt nem mozoghat szabadon, csak azokat a helyeket látogathatja meg, amelyeket az ENSZ-beli programjához kapcsolódóan feltétlenül szükséges felkeresnie.

Franciaország felszólította az Európai Uniót, hogy vezessen be további szankciókat Észak-Korea ellen, ha Phenjan valóban elindított egy ballisztikus rakétát.