Észak-Korea elengedte a több mint egy éve kómában fekvő amerikait

Fotó: MTI/AP / Dzson Csol Dzsin

-

A turistaúton lévő amerikait egy plakát ellopása miatt ítélték 15 év kényszermunkára. Nem tudni, mi történt vele a börtönben.


Észak-Korea szabadon engedett egy amerikai állampolgárt – mondta Rex Tillerson amerikai külügyminiszter. A 22 éves egyetemistát ”államellenes bűncselekmény” miatt 15 év kényszermunkára ítélték. Otto Warmbier szülei úgy tudják, hogy a fiuk tavaly március óta kómában van.

A külügyminiszter szerint Warmbier úton van az USA felé. Szabadon bocsátásáról, egészségi állapotáról nem tettek közzé részleteket. A State Department nem tett említést arról sem, hogy Denis Rodman, az NBA egykori sztárja kedden újabb látogatásra érkezett a világtól elzárt, kommunista diktatúrába. A washingtoni külügyminisztérium folytatja az egyeztetéseket Phenjannal a még fogságban lévő amerikaiak elengedéséről.

Warmbier szülei szerint a fiukat egy mentőrepülőgép szállítja, és egy hete tudták meg, hogy Otto tavaly március óta kómában van. A szülők tudatni akarják a világgal, hogy az phenjani rezsim milyen brutálisan bánt el a családjukkal.

Warmbiert tavaly januárjában tartóztatták le a phenjani repülőtéren, márciusban a legfelsőbb bíróság egyórás tárgyalás után 15 évnyi kényszermunkára ítélte. Könnyek között vallotta be, hogy ellopott egy propagandaplakátot a hotelből, ahol megszállt. Az amerikai kormány bírálta az ítéletet, és azzal vádolta Észak-Koreát, hogy túszként használja a fogva tartott amerikaiakat.

Phenjan szerint az Egyesült Államok és Dél-Korea kémeket küldenek azért, hogy megdöntsék a kormányt és Szöul átvehesse az uralmat a teljes Koreai-félsziget felett.

Az elítélt amerikaiak többször magas rangú tisztségviselők közbenjárására nyerték vissza szabadságukat. 2009-ben Bill Clinton volt elnök észak-koreai látogatása után engedték szabadon Euna Lee-t és Laura Linget. 2014-ben James Clapper, az amerikai hírszerzési csúcsszervezet volt igazgatója juttatta haza a kémkedés címén elítélt Matthew Millert, illetve Kenneth Bae misszionáriust, akit 15 év kényszermunkára ítéltek államellenes tevékenység miatt. Nem sokkal előttük szabadult Jeffrey Fowle, akit csaknem hat hónapig tartottak fogva, mert egy Bibliát hagyott a szállodai szobájában.