Észak-Korea eddig ismeretlen rakétával lepte meg a világot

Fotó: KCNA / KCNA VIA KNS

-

A rakéta fél óra repülés után a Japán-tengerbe zuhant. Szöul szerint sikeres volt a kísérlet.


Észak-Korea egy eddig azonosítatlan rakétát indított vasárnap reggel. A dél-koreai vezérkar szerint a rakéta a Phenjantól északnyugatra lévő Kuszong térségéből szállt fel, és mintegy 700 kilométert tett meg. A tokiói kormány szerint az eszköz 30 percig repült, mielőtt a Japán-tengerbe zuhant. Nem jelentett veszélyt a légi és tengeri közlekedésre. Szöul szerint a kísérlet sikeresnek tekinthető.

Az USA csendes-óceáni parancsnoksága szerint Phenjan nem interkontinentális ballisztikus rakétát próbált ki. A rakéta típusát még meg kell állapítani, de a repülési jellemzők nem egyeznek meg egy interkontinentális ballisztikus rakétáéval. Inada Tomomi japán védelmi miniszter szerint a rakéta egy új típus lehet.

Az indítás helyszíne az támaszpont volt, ahol közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával kísérletezett az észak-koreai hadsereg.

Dél-Koreában összehívták a nemzetbiztonsági tanácsot, és konzultációt kezdtek az Egyesült Államokkal. A japán miniszterelnök azonnal tiltakozó jegyzéket adott ki.

Észak-Korea két hónap alatt négyszer indított rakétákat, és úgy tűnik, elért némi haladást a fejlesztésben. Az utolsó, két héttel ezelőtti kísérlet perceken belül kudarccal végződött.

A vasárnapi indítás volt az első azóta, hogy május 10-én beiktatták hivatalába Dél-Korea új elnökét.


Peking is elégedetlen

Kína mindenkit önmérsékletre intett a rakétateszt után, és azt kérte, hogy senki se rontson a Koreai-félszigeten jelenleg uralkodó feszült helyzeten.

„A Biztonsági Tanács vonatkozó határozatai egyértelműen szabályozzák a ballisztikus rakétatechnológia használatát és az ezzel való kísérleteket Észak-Korea számára" – írta közleményében a pekingi külügy. "Kína ellenzi Észak-Korea idevágó tesztjeit, amelyek szembemennek a Biztonsági Tanács határozataival."

Hszi Csin-ping kínai elnök azt mondta, hogy megpróbál politikai megoldást találni az észak-koreai atomkérdésre Oroszországgal.

"A két ország, amely elkötelezett a szíriai konfliktus és a Koreai-félszigetet érintő atomkérdés politikai megoldása iránt, a ragasztóanyag szerepét tölti be a regionális és a globális béke és biztonság védelmezésének terén" – mondta Hszi, aki Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott Pekingben. Az elnökök az Egy övezet, egy út nemzetközi fórumon tárgyaltak.