Atomrobbantással ünnepelte fennállását az Észak-Korea-i rezsim

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

-

A pénteki volt az eddigi legnagyobb kísérleti atomrobbantás a kommunista országban.


Phenjan bejelentette, hogy pénteken végrehajtotta ötödik kísérleti atomrobbantását a kommunista rezsim fennállásnak 68. évfordulója alkalmából. Több nemzetközi földtani intézet észlelt ötös erősségű földmozgást Észak-Koreában, a dél-koreai vezérkar „mesterséges szeizmikus hullámokról” számolt be.

Észak-Korea 2006-ban hajtotta végre első kísérleti atomrobbantását.

A robbanást Amerikában is észlelték. Az Amerikai Földtani Intézet a Richter-skála szerint 5,3 erősségű szeizmikus eseményt mért. A földmozgás tényét európai kutatóállomások is megerősítették. A kínai földrengésfigyelő rendszer szintén észlelte a földmozgást. A kínai hatóságok figyelik a radioaktív sugárzás szintjét az észak-koreai határ vidékén.

A dél-koreai elnöki hivatal szerint az elnöki palotában, a Kék Házban összeül a nemzetbiztonsági tanács, az ülést a miniszterelnök fogja vezetni. A japán kormány az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását fogja kezdeményezni.

Egy ilyen földmozgás 20-30 kilotonnás atomtöltet felrobbantására utal, ez pedig a legerősebb atombomba lehet, amelyet Észak-Korea eddig felrobbantott - írja a Reuters. A szöuli védelmi tárca becslése szerint 10 kilotonna TNT pusztító erejének megfelelő nukleáris töltet robbant.


Szigorúbb szankciók

„Ez nem egy jó nap” – mondta Jeffrey Lewis, a Middlebury Nemzetközi Tanulmányok Intézet szakértője. Phenjan legutóbb januárban hajtott végre nukleáris kísérletet, majd műholdat próbált felbocsátani a számára tiltott ballisztikusrakéta-technológiával. Ezért és a januári kísérleti robbantásért a nemzetközi közösség minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedéseket vezetett be Észak-Koreával szemben.


A Laoszban tartózkodó dél-koreai államfő bejelentette: megszakítja útját, és hazautazik. Pak Gun Hje az atomrobbantást provokációnak nevezte. Szerinte ez még szigorúbb szankciókat, mélyebb elszigeteltséget okoz Phenjannak, és a rendszer önpusztítását mozdítja elő.

A dél-koreai elnök Barack Obamával is tárgyalt. Pak hivatala szerint Szöul sokkal szigorúbb szankciókat követel Phenjan ellen, és minden lehetséges eszközt bevet, hogy rábírja Észak-Koreát, mondjon le atomhatalmi ambícióiról. Észak-Korea ötödik kísérleti atomrobbantása Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor mániákus felelőtlenségéről tanúskodik – közölte a Kék Ház.

A japán miniszterelnök szerint a történtek súlyos fenyegetést jelentenek Japánra nézve, és elfogadhatatlan, hogy Észak-Korea újabb atomrobbantást hajtson végre. A japán külügyminiszter szerint az újabb kísérleti atomrobbantással Phenjan ismételten megsérti az ENSZ BT határozatait.