Észak-Korea atombombát dob Amerikára új propagandavideójában

-

Az Utolsó lehetőség című, egy észak-koreai propagandaoldalon megjelent videóban felidéznek néhány történelmi momentumot a két ország kapcsolatából, majd jön a fegyverpornó, a végén pedig lángba borul Washington és az amerikai zászló.


Phenjan láthatóan nagyon büszke az állítólagos nukleáris fegyvereire, a négyperces, diadalmas zenével aláfestett videóban az arzenál felvonultatásának csúcspontjaként csak úgy sorjáznak a képek a hordozórakéták kilövéséről. Az egyik egy kis digitális manipulációval még a Földet is elhagyja – akárcsak Superman –, hogy aztán visszatérve a washingtoni Lincoln Memorial előtt csapódjon be.

Amikor pedig a törvényhozás székhelyéül szolgáló Capitolium felrobbanását látjuk, megjelenik egy felirat: „Ha az amerikai imperialisták csak egy centit mozdulnak felénk, nukleáris csapást fogunk mérni rájuk.” Aztán legvégül lángba borul az amerikai zászló.Észak-Korea a januári hidrogénbomba-kísérlete óta egyre-másra dicsekedik sikeresnek mondott rakétakísérleteivel, amelyek azt a célt szolgálják, hogy nagy távolságra is célba tudják juttatni a nukleáris robbanófejeket. A rendszeres dél-koreai–amerikai hadgyakorlatokra, amelyekben Phenjan egy amerikai megszállás előkészületeit látja, az észak-koreai vezetés rendre háborús retorikával válaszol, és atomtámadással fenyegeti a két országot.

A feszültséget tovább fokozhatja, hogy szombaton dél-koreai aktivisták több tízezer röplapot küldtek légballonokon szombaton Észak-Koreába. Phenjan ugyanis különösen érzékeny a propagandatartalmú, a határon átívelő üzenetekre, mert az veszélybe sodorhatja rendszer stabilitását. A déli aktivisták, akiknek soraiban számos északi menekült is megtalálható, több éve küldözgetnek üzeneteket héliummal megtöltött légballonnal. Ugyanilyen propagandaeszközzel Phenjan is élt az elmúlt időkben.

A mostani akció egyik szervezője, Park Szang Hak emberi jogi aktivista társaival mintegy ötvenezer röplapot indított útnak három légballonnal a dél-koreai Padzsu városának közeléből. Céljuk, hogy emlékeztessék az északi szomszédot a Cshonan dél-koreai korvett hat évvel ezelőtti megtorpedózására, amelyben 46 dél-koreai tengerész vesztette életét. Szöul a szomszédját vádolta a történtekkel, felfüggesztette kereskedelmét Phenjannal és az ottani beruházásait is.

Az egyik légballon kosarában az észak-koreai vezetőt kifigurázó transzparenst helyeztek el, amelyen az a szöveg szerepelt: „Tűzáradat hulljon a nukleáris megszállottra, Kim Dzsong Unra".