Észak-Korea akar valamit

-

Phenjan hosszú ideje nem tárgyalt Szöullal, de most van mondanivalója.


Észak-Korea azt javasolta déli szomszédjának, Dél-Koreának, hogy tartsanak tárgyalást november 26-án a két országot elválasztó demilitarizált övezetben fekvő Panmindzson határfaluban. Szöul elfogadta az ajánlatot. A tárgyalás az első kormányzati szintű találkozó lesz azóta, hogy augusztusban a feszültség enyhítéséről és tárgyalásokról állapodtak meg.

Az egyezség előzménye, hogy a két Korea határán húzódó demilitarizált övezetben felrobbant egy akna és súlyosan megsebesített két dél-koreai katonát, aminek nyomán Szöul tizenegy év után újraindította a határon a hatalmas hangszórókkal végzett propaganda tartalmú műsorszórást. Phenjan ultimátumot adott Szöulnak, hogy amennyiben 48 órán belül nem hagy fel a hangszórós propagandával, katonai lépéseket fog tenni. Az augusztusi tárgyalások nyomán Phenjan végül sajnálkozását fejezte ki a dél-koreai katonák megsebesülése miatt, Szöul pedig leállította a phenjani rezsim elleni műsorszórást.

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és a Koreai Köztársaság hivatalosan máig hadban áll egymással, mivel a koreai háború hadműveleteit lezáró 1953-as tűzszünet után nem kötöttek békeszerződést.