Észak-Afrikában építene drónbázist az Egyesült Államok

Forrás: Northrop Grumman

-

Az Egyesült Államok drónbázis létesítéséről tárgyal több észak-afrikai országgal, hogy jobban meg tudja figyelni az Iszlám Állam líbiai tevékenységét, és adott esetben csapást is tudjon mérni rá – jelentette vasárnap a The Wall Street Journal (WSJ) című napilap egy meg nem nevezett magas rangú amerikai tisztségviselőre hivatkozva.


Egy ilyen támaszpontról az Egyesült Államok drónokkal ki tudná fürkészni az Iszlám Állam működésének eddig ismeretlen részleteit – mondta az illető.


Az Iszlám Állam – amellett, hogy elfoglalta már Irak és Szíria területének mintegy felét – egyre jobban képes megvetni a lábát Líbiában is, ahol hatalmi vákuum keletkezett, mert jelenleg két rivális kormány működik és küzd egymással az ország feletti ellenőrzésért.

A WSJ amerikai tisztségviselőkre hivatkozva azt írta, hogy még egyik észak-afrikai ország sem egyezett bele, hogy a területén létesüljön dróntámaszpont, de ha lesz megállapodás, akkor valószínűleg egy olyan, már létező bázison kapnának helyet az amerikai drónok, amely az adott ország ellenőrzése alatt áll, és csak korlátozott számú amerikai személyzet lehetne ott jelen.