Eső, havas eső, hó, köd, szél, fagy

Fotó: DPA / KARL-JOSEF HILDENBRAND

-

Szombaton inkább még nedves ősz, vasárnap már majdnem tél lesz.


Szombaton túlnyomóan borult lesz az ég, és sokfelé számíthatunk kiadós mennyiségű (20-40mm) csapadékra. A csapadék nagy része eső lesz (a legnagyobb mennyiség a Közép-Dunántúlon, a Balaton térségében valószínű), de már a délelőtti óráktól kezdve a Nyugat-Dunántúlon az esőt havas eső, hó válthatja fel – írja a Köpönyeg. Az Alpokalján és a Bakonyban megmaradó, akár 5-10 centiméteres hó hullhat. Késő estétől nyugat felől csökken a felhőzet, de a keleti tájakon még sokfelé lehet csapadék – az északkeleti vidékeken és a hegyekben egyre inkább hó. Sokfelé fokozódik viharossá az északi, északnyugati szél, ez a Bakonyban akár hófúvást is okozhat. Reggel 2 és 7, délután 1 és 9 fok között alakul a hőmérséklet – a leghidegebb az Alpokalján várható, ahol a leghamarabb bekövetkezik a halmazállapot-váltás.


Vasárnap nyugat felől tovább csökken a felhőzet, de keleten még este is borongós lehet az idő. A nap első felében a Tiszántúlon több helyen hullhat a hó, délután aztán itt is megszűnik a csapadék. A nyugati tájakon sűrű köd képződhet, mely néhol tartósan megmarad. Fokozatosan gyengül a szél. Hideg télies nap lesz: mindössze 0 és 6 fok közötti értékeket mérhetünk.

Hétfő reggelre ködfoltok képződnek, amelyek napközben tartósan megmaradhatnak. A páramentes tájakon szikrázó napsütés ígérkezik. Reggel országos fagy lesz -9 és 0 fokkal. Délután +4 fokra van kilátás.