Esnek a budapesti albérletárak

-

Áprilisban havi 156 ezer forintra mérséklődtek ingatlanonként. De országosan is csökkentek az Ingatlan.com szerint.


Az Ingatlan.com legfrissebb, áprilisi adataiból az derül ki, hogy vége az áremelkedésnek az albérletpiacon. Országos átlagban a kínálati adatok alapján 140 ezer forintért lehetett bérelni egy 30–89 négyzetméteres lakást, ami megegyezik az egy évvel korábbi összeggel – áll az Ingatlan.com elemzésében. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az adatokat értékelve azt mondta, hogy nem meglepő a változás, ugyanis már az év elején látszott a megtorpanás az albérletárakban. Az elemzés szerint az országon belül jelentős eltérések vannak, a 140 ezer forintos országos átlagot a fővárosi árak felfelé húzták.


Budapest

Az országos albérletpiacon belül a legjelentősebb szegmens a budapesti, ahol 156 ezer forint a havi átlagos bérleti díj, ami 2,5 százalékos csökkenést jelent a tavaly áprilisi adatokhoz képest, azaz megszakadt a korábbi folyamatos drágulás. Balogh László szerint a fordulat több tényezővel magyarázható. Egyrészt az elmúlt évben a kínálat országszerte 41 százalékkal, a fővárosban pedig 37 százalékkal nőtt, ami eleve hozzájárult az árak csökkenéséhez, ráadásul a kereslet is mérséklődött 13,6 százalékkal. „Ez azt jelenti, hogy kevesebb érdeklődő jobban tud válogatni a kiadó ingatlanok közül, és így az alkupozíciójuk is kedvezőbb” – mondta Balogh László.Az adatok szerint azonban vidéken az albérletek szempontjából népszerűbb megyékben és városokban is csökkentek az átlagárak. Fejér megyében például 20 százalékkal, 80 ezer forintra, Győr-Moson-Sopron megyében 12,5 százalékkal, 105 ezer forintra csökkentek az átlagárak tavaly áprilishoz képest.

„A megyei átlagos csökkenés elsősorban a nagyvárosokban, mint például Székesfehérváron és Győrben bekövetkezett változásokat mutatják” – mondta Balogh László. Vannak olyan megyék is, például Baranya vagy Heves megye, ahol az átlagos bérleti díjak emelkedtek. Összesen hét megyében csökkentek, egy megyében (Jász-Nagykun-Szolnokban) nem változtak az árak. Ezzel szemben tizenegy megyében nőttek az árak.

A szakember erről azt mondta, hogy bár a megyék többségében áremelkedés következett be, de ezek a megyék az albérletpiac szempontjából kevésbé felkapottak. „Az áremelkedés ezekben a megyékben elsősorban a bázishatással magyarázható, azaz egy évvel ezelőtt még nagyon alacsonyak voltak az átlagárak” – tette hozzá Balogh László.


Inkább a hiteltörlesztés

Balogh szerint az albérletpiacon a jövőben is inkább csökkenhetnek, stagnálhatnak az árak, mivel a kereslet még inkább a vásárlás irányába mozdulhat el. „A bérleti díjak az elmúlt időszakban olyan magas szintre jutottak, hogy a bérlők elérték a teljesítőképességük felső határát. Az alacsony kamatozású lakáshitelek miatt egyre többen inkább vásárlást terveznek, azaz a havi bérleti díj kifizetése helyett ezt az összeget inkább hiteltörlesztésre fordítanák” – mondta Balogh László.