Esélye sincs a kaliforniai disznódelfinnek

Fotó: MTI/MTVA / Gregory Bull

-

Három hét alatt három pusztult el. Még az idén kihalhat a teljes állomány. És erről is az orvhalászat és a kínai feketepiac tehet.


A számlálás szerint a disznódelfinekből ma már csupán mintegy 60 egyed él a Kalifornia-öböl északi részén. Környezetvédők szerint az idei év végére teljesen eltűnhetnek.

A kaliforniai disznódelfinek, a vaquiták populációja 92 százalékkal csökkent 1997 óta, állítja a Természetvédelmi Világalap (WWF) mexikói részlege. A Föld legkisebb - mintegy 1,5 méter hosszú - cetfaja a Kaliforniai-öböl legészakibb részén, Nyugat-Mexikó part menti lagúnáiban él.

A vaquiták megmentését célzó nemzetközi bizottság szakemberei csónakokkal járták be a térséget és szonárokkal próbáltak a delfinek nyomára bukkanni. A 2014-es állatszámláláskor kevesebb mint 100 kaliforniai disznódelfint észleltek. "Szemünk láttára tűnik el ez az őshonos faj" - mondta Lorenzo Rojas-Bracho, a bizottság elnöke, a felmérés egyik vezető tudósa.

A vaquitákat elsősorban az eresztőhálós halászás fenyegeti. Orvhalászok a totoaba nevű, szintén kihalás szélén álló halakat akarják így kifogni, azok úszóhólyagja ugyanis keresett cikk a kínai feketepiacon.

Márciusban három hét alatt három elpusztult kaliforniai disznódelfint találtak. "Ha megnézzük a pusztulás ütemét, nagyon valószínű, hogy kevesebb mint 30 vaquita él ma. Ha ilyen mértékben veszítjük el az állatot, a vaquita decemberre teljesen kihalhat" - mondta Oona Layolle, a Sea Shepherd környezetvédő hajó kapitánya.

Véleményét a WWF mexikói illetékese, Omar Vidal is osztja, bár még bízik a vaquiták megmentésében. "A mexikói, az amerikai és a kínai kormánynak azonnali és összehangolt lépéseket kell tennie a totoaba illegális halászata, kereskedelme és fogyasztása ellen. Ha a kaliforniai disznódelfin kipusztul, az a három állam közös felelőssége lesz."