És ha őket is megállította volna egy kerítés?

Fotó: MTI / Komka Péter

-

Magyarországon nem a tömegével érkező, majd továbbálló koszovói, szír, afgán gazdasági bevándorlók jelentenek gondot, hanem azok, akik megvetik a lábukat az országban. Akiknél csak a felszín az, hogy jó dolgokat csinálnak, és hozzájárulnak Magyarország sokszínűségéhez – valójában elveszik a munkát, rombolják a kultúrát, megszegik a törvényeket. (Figyelem! Cikkünk nagy dózisban tartalmaz iróniát, kérjük, senki ne vegye szó szerint az olvasottakat.)


01

Orvosok

Rengeteget cikkezik és forgat a média arról, hogy magyar orvosok külföldre mennek „a nagyobb fizetésért”. Ez azonban csak az érem egyik oldala. Mert közben a Magyarországra érkező bevándorlók miatt egyre kevesebb itthon az orvosi állás. Elég néhány nevet említeni: 

  • Khatib Abdalla, a gyöngyösi kórház szülész-nőgyógyásza
  • Mremi David, Mórágy háziorvosa
  • Nidal Alchihabi, a nyíregyházi kórház gyermeksebésze
  • Mohamed Hamadi sárvári ortopéd sebész
  • Masalmeh Ahmad bajai sebész
  • Alibrahim Jihad, a János Kórház gasztroenterológusa
  • Bourgla Ossamah bicskei háziorvos
  • Gamal Eldin-Mohamed sebész, proktológus, egyetemi oktató, az első magyar egynapos sebészeti osztály létrehozója
És ne feledjük: előfordulhat, hogy ezek az orvosok, a magyar betegeket hátrahagyva, önző módon önkéntes munkát vállalnak mondjuk Szíriában, hogy 30-40 ezer gyereknek segítsenek.


Malhazjan Armen aneszteziológus és intenzívterápiás adjunktus, a Jósa MEDHotel vezetője a Jósa András Oktató Kórház központi műtőjében. Armen doktor Jerevánban született, egyetemi tanulmányait az észtországi Tartu városban végezte, most Nyíregyházán dolgozik, felvette a magyar állampolgárságot


02

Riad Naboulsi, John Sessi

Mivel vannak olyan értelmezések, hogy a kormány a gazdag külföldieket szívesen látja, és csak a szegényeket tartaná az országon kívül, egy nagyon veszélyes jelenségre kell rámutatnunk: előfordul, hogy egy szegény bevándorló Magyarországon gazdag lesz. A Kőröstej libanoni bevándorló vezére, Riad Naboulsi kekszekkel kezdte az üzletelést, és ma már egy évi 27 milliárdos forgalmú céget irányít, ezzel megtévesztve a kormányt is, amely stratégiai megállapodást is aláírt vele. 

A nigériai bevándorló John Sessi egyetemen tanult itt, majd hazaköltözött, és a rendszerváltás után tért vissza. Saját céget alapított, ma pedig már a 112 millió forintos jegyzett tőkéjű Fromm csomagolástechnikai vállalat ügyvezető igazgatója. Ha nem teszünk valamit, tíz év múlva rá sem ismerünk majd Európára.


Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára (b) és Riad Naboulsi, a Kőröstej Cégcsoport alapító tulajdonosa stratégiai megállapodást írt alá a kormány és a magyar tulajdonú Kőröstej Cégcsoport között


03

Anna Zaboeva

A Szibériából érkezett fiatal tervező-vállalkozó meg sem próbál részese lenni a magyar kultúrának, hiába sikerült gazdasági bevándorlóként letelepednie a modern népvándorlás korában. Kézzel készített cipőket gyárt, holott a keményen dolgozó kisembernek esélye sincs megvásárolni ezeket a drága holmikat, és a Facebook-oldalán sem tesz kísérletet arra, hogy magyar nyelven fogadja az érdeklődőket. Szerintünk, ha Magyarország befogad valakit, akkor annak minimum házi pálinkát kellene gyártania vagy kolbászt töltenie.04

Gianni

Gianni bevándorlóként egyértelműen a magyar kultúra szétrombolására tette fel életét. A Belváros egyik legprosperálóbb részén vett el egy üzlethelyiséget a magyar vállalkozók elől, hogy ott idegen eredetű ételeket adjon a magyaroknak, ráadásul ezt a gasztropusztítást a tévés műsoraiban is propagálja. Ha nem parancsolunk megálljt ennek, akkor gyermekeink már csak bivalytejes mozzarellával gratinírozott libamájat akarnak enni pirított kaláccsal és lilahagymalekvárral, elfeledve őseink gulyás- és rántotthús-kultúráját.05

Arghyropoulos Ghavrilos

„A legutolsó zöldségig mindent Görögországból hoz.” Egy ilyen mondat után nem nagyon kell magyarázni, mi is a bajunk a kedvelt görög éttermeket sorra nyitó vállalkozóval. Aki a vöröshagymát Makó helyett valahonnan Jeruzsálem környékéről szerzi be, elvéve a magyar zöldségtermesztők munkáját, azzal nem tárgyalunk. Mi lesz a következő? Hogy a szentgotthárdi Opel-motorokat külföldön gyártott autókba szerelik?06

Shane Tusup

Hosszú Katinka edzője és férje különösen fájó pont az országnak, hiszen egy rendkívül megbecsült, nemzetközi presztízst jelentő munkát vesz el a magyaroktól. Ha ezt nem tenné, 100 százalékos magyar sikersztoriról beszélhetnénk, így viszont külföldi szál szennyezi be a történetet. Ráadásul kérdéses az is, hogy a magyar törvényeket mennyire tartja tiszteletben Tusup: nagyon nem lenne jó, ha egyszer csak kiderülne, hogy doppingolásra veszi rá a magyar sportolónőt.


magyarországi bevándorlók, Shane Tusup , Hosszú Katinka

Hosszú Katinka és férje


07

Hans Van Vliet

Ha Magyarországra jössz, tiszteld a kultúránkat! A kampányszöveggel mintha egyenesen Hans Van Vlietnek üzenne a kormány. A Hollandiából érkező vendéglátós vállalkozó az utóbbi években nem tesz mást, mint megpróbálja megmondani a magyaroknak, hogyan kell szórakozni, mit kell inni és milyen zenét kell hallgatni. Olyan kocsmák köthetők a nevéhez, mint a Pótkulcs, a Castro, a Jelen, az V. Bejáró, vagy a jazzkoncertekkel támadó, saját vállalkozásként működő Jedermann. Jó lenne, ha Magyarországon nem külföldiek kénye-kedve határozná meg, hogyan mulassunk.08

Alexis Latham

Tényleg, nemcsak a mulatozásban, hanem már a magas kultúrában is a bevándorlók veszik át lassan a hatalmat? Alexis Latham brit színész-rendező az improvizációs színházat csináló Scallabouche Társulat alapítója és a társulat előadásainak címei (Semleges nemek, Intim Impro) is jól mutatják, hogy nem feltétlenül az Alaptörvény szellemének megfelelően gondolkodnak a hagyományos nemi szerepekről. 


magyarországi bevándorlók, Alexis Latham

Fullajtár Andrea (b) és Alexis Latham (j) játszik Noel Coward Magánélet című drámájának próbáján Budapesten


09

Bankvezérek, multicégek vezetői

Szívesen keresne havi több millió forintot, ugye? Akkor eláruljuk, miért nem fog ez menni: azért, mert a legjobb állásokat mindig külföldiek happolják el. A Telekom-vezért Chris Mattheisennek hívják. Az RTL vezetője egészen mostanáig Dirk Gerkens volt, a TV2-t Yvonne Dederick irányítja. Az Erste Bank vezérigazgatója Radován Jelasics, a nyilvánvalóan nem ősmagyar Heinz Wiedner a Raiffeisent vezeti. A nagy nemzetközi tanácsadó cégek (KPMG, PwC, EY) vezetői szinte mind nálunk letelepedett külföldiek. Sok esetben olyan pofátlanul veszik el az állást előlünk, hogy még itt sem laknak, máris kinevezik őket, és csak utána vándorolnak be.


magyarországi bevándorlók, Christopher Mattheisen

Chris Mattheisen még a zenészek kenyerét is elveszi


10

Vitanovics Dusán

Ő a listánkon az egyetlen, aki két kategóriában is szerepelhetne, mert orvosként, valamint színészként is dolgozik. Gerinc- és idegsebészként praktizál, miközben magyar filmekben láthatjuk, játszott Flegauf Benedek Dealerjében, a Rengetegben, a Beszélő fejekben, és Till Attila Tiszta szívvel című, még készülő alkotásában. Ezt nevezhetjük sokoldalúságnak, jófejségnek, de az az igazság, hogy ezzel két alulfizetett szakmában fosztja meg a lehetőségtől azokat, akik itt születtek.


Vitanovics Dusán, mint a Tiszta szívvel főgonosza


11

Sportolók

A kormány bevándorlásos kampánya óta többen is rámutattak, hogy Magyarországon a közkedvelt, politikusok által is pozitívan emlegetett sportolók között is sok a bevándorló. A Veszprém férfi kézilabdásait a spanyol Ortega edzi, a Felcsút focicsapatában is sok a külföldi, az U20-as fociválogatottat német edző készíti fel. De arról miért nem mer senki beszélni, hogy a magyar csapatsport addig van a világ csúcsán, amíg nincs körülötte bevándorló? Az Aranycsapat, a mindenkori vízilabda-válogatott, a legendás öttusázók környékén egyetlen külföldi sem volt. Puskásék végigverték a világot, pár évtizeddel később a sok légióssal felálló Ferencváros és a Debrecen már alig tudott valamit felmutatni a BL-ben. Nem kell sokat keresni az összefüggést.


magyarországi bevándorlók, Antonio Carlos Ortega


12

Cooky

Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat. Mi a kultúra első számú hordozója? A nyelv. A tiszta, ékes magyar nyelv. Ha valaki hadilábon áll a magyarral, az még nem feltétlenül gond, de ha a magyar rádióhallgatók és tévénézők százezreihez beszél hibás kiejtéssel, és egyenesen gúnyt űz a nyelvből, akkor sajnos azt kell mondanunk, hogy mindennek van határa, és nem hagyhatjuk, hogy a serpenyőt átbillentse az, hogy Cooky egy kedves figura, akit szeretnek a tévénézők és a rádióhallgatók.


magyarországi bevándorlók, Cooky