És akkor beindul a nagyüzem, ma már három meccs vár ránk

Fotó: Getty Images / David Ramos / Getty Images / David Ramos

-

A tegnapi nyitómeccs után itt az első „rendes munkanap”: három meccs, három helyszín, két csoport. Nincs alvás!


Az A csoport zárómeccse, valamint a teljes B csoport a mai menü. Lépéselőnybe kerülhet-e ma bármelyik válogatott? Vagy három változó színvonalú, és izgalmú döntetlent nézhetünk végig?


Előre a továbbjutásért!

Mexikó–Kamerun A csoport, 1. játéknap, Natal, Estadio das Dunas, vezeti: Humberto Clavijo (kolumbiai), asszisztensek: Eduardo Diaz (kolumbiai), Norbert Nauata (tahiti). Horvátország tegnapi veresége után az A csoport két másik tagjának nem lehet más célja: nekiesni az ellenfélnek, és legyőzni. Amennyiben ez sikerül, akkor a győztes máris megágyazott a továbbjutásnak. Az ugyanis elég valószínűtlen, hogy a házigazda brazilok ellen ezen a tornán Kamerun és Mexikó is pontot, sőt pontokat szerezzen, így eleve abból indultak ki, hogy két csoportmeccsük van elcsípni az A csoport második helyét.A mérkőzés szempontjából a legfontosabb kérdés a kameruniaknál, sikerült-e (valójában) megállapodni a meccspénzekről, és ha nem, akkor mennyire veszik komolyan a tornát. Ha ezekre nem a válasz, akkor Mexikó könnyedén győzhet, akár több góllal is.Visszavágó? Nem, nem...

Spanyolország–Hollandia B csoport, 1. játéknap, Salvador, Itaipava Arena Fonta Nova, vezeti: Nicola Rizzoli, asszisztensek: Renato Faverani, Andrea Stefani (olaszok). Igen, valóban ők játszották a 2010-es világbajnokság fináléját, de ez már valójában senkit nem érdekel, őket pláne nem. Egy céljuk van, a lehető legkésőbb játszani a brazilokkal az egyenes kieséses szakaszban. Ehhez viszont az kell, hogy megnyerjék a csoportjukat. Ezt úgy lehet a legkönnyebb elérni, ha ma este egyik fél sem szenved vereséget.„Nincs bennünk félelem, tiszteljük ellenfelünket. Optimistán, önbizalommal telve várjuk a világbajnokságot”
– nyilatkozta Vicente del Bosque szövetségi kapitány, aki azért lehet mégis egy kicsit szomorú, mert csatára, Diego Costa – ha már egészségesnek is tűnik – valószínűleg nem bír ki egy teljes mérkőzést. A hollandoknál van Persie sérült még, de könnyen elképzelhető, ha úgy alakul a találkozó, akkor félholtan is beáll majd.Az biztos, hogy ezt a meccset a kilencvenedik perc és a Fergie-time után lefújják. Hogy ez az idő elég lesz a srácoknak arra, hogy akár csak egy gólt is lőjenek, eldöntve ezzel a találkozót, jó kérdés. Nézzük együtt a választ, kövesse velünk percről percre a találkozót! Mi rögtön megmutatjuk a gólokat – ha lesznek.


Kicsik csatája a naggyá válásért

Chile–Ausztrália B csoport, 1. játéknap, Cuiaba, Arena Pantanal, vezeti: Noumandiez Doue (elefántcsontparti), asszisztensek: Singuifolo Yeo (elefántcsontparti), Jean Claude Birumushahu (burundi). Előzetesen mindenki megsimogatta mindkét csapat buksiját, mondván, „jól van, srácok, szép, hogy itt vagytok, lesz három meccsetek, majd hazamentek, jó?” Ám Chile erről hallani sem akar, ők meg vannak győződve arról, sikerül továbbjutniuk ebből a csoportból. Arturo Vidal, a Juventus 28 éves középpályása szerint az, hogy Ausztráliával kezdenek, kellő önbizalmat adhat nekik a folytatásra. „Ki kell lőnünk, meg kell mutatnunk, erősek, egységesek vagyunk” – mondta. Csapattársának, Alexis Sáncheznek is megvan a véleménye nemcsak a mai meccsről, hanem az egész tornáról is:

„Győzünk ma, és megnyerjük a világbajnokságot is! Ha nem hinnék ebben, akkor otthon ülnék a tévé előtt és onnan követném az eseményeket!”Az ausztrál válogatott abban bízik, a szövetségi kapitány, Ange Postecoglou valóban fiaiként ismeri csapatát: számos gyerek-, és ifjúsági együttest edzett, mielőtt felnőtt együttest bíztak volna rá, és valóban a keret jelentős része nála kezdett el focizni. De hogy ez a tisztes helytálláson túl mire lehet majd elég, majd kiderül.