Érvényben maradhat Trump rendelete

Fotó: AFP / DON EMMERT

-

Hat ország állampolgárainak beutazását korlátozhatja az USA.


Az USA legfelső bírósága jóváhagyta Donald Trump harmadik beutazási tilalmát hat muzulmán országgal szemben. Alsóbb szintű bíróságokon még folyik a vita a korlátozás egyes részleteinek törvényességéről.

A tilalom Csád, Irán, Líbia, Szomália, Szíria és Jemen állampolgáraira vonatkozik. A kormányzat megtilthatja a belépést azoknak, akiknek nincs közvetlenül közeli rokonságuk az országban. A nagyszülő, unokatestvér és távolabbi rokon immár nem alap automatikusan a belépésre, bár a vízumokat megadó hatóság élhet eseti elbírálással.

A legfelsőbb bíróság nem magyarázta döntését. A kormány szerint pedig a beutazási tilalom érvényesítésének akadályozása "helyrehozhatatlan károkat" okozhat nemzetbiztonsági szempontból.

Trump elnök háromszor hozott elnöki rendeletet beutazási tilalomról. Az elsőt szinte rögtön hivatalba lépése után, ám a bírósági eljárások miatt módosítani kényszerült. Márciusban született a második változat, de ezen is módosítgatni kellett. A mostani, harmadik változattal szeptember végén rukkolt ki kormányzata, ám két bíró – Hawaiin és Marylandben – ezt is megtámadta.

Az igazságügyi minisztérium a kormányzat nevében az alkotmánybíróság szerepét ellátó legfelső bírósághoz fordult, amely most jóváhagyta a harmadik változat egészét, csakhogy ez még mindig nem okvetlenül a végső döntés, mivel a szövetségi bíróságok várhatóan majd kifogásokkal élnek.