Érthetetlen, amit a TEK csinált

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Hajdu János, a terrorelhárítók vezetője először a nyilvánosság előtt, majd a parlamenti szakbizottság előtt is úgy beszélt négy fiatal fegyverbolond elfogásáról, hogy mindenki azt hitte, egy nemzetközi terroristahálózat nehézfiúit, bombagyárosokat kaptak el. Néhány órával később a bíróság tette helyre az ügyet. A TEK azóta hallgat.


„Nagyon remélem, hogy valami másik történetről van szó, mert ha nem, akkor tombolni fogok” – egy nemzetbiztonsági bizottsági forrásunk szerint így kommentálta Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára a Terrorelhárítási Központ (TEK) legutóbbi kommunikációs fiaskóját. A Belügyminisztérium cikkünk megjelenése után közleményben cáfolta, hogy Tasnádi ilyet mondott volna, a közlemény teljes szövegét a cikk végén lehet elolvasni.

A TEK kedden jelentette be, hogy terroristagyanús embereket fogott el, majd szerdán a bíróság közleményéből kiderült: valójában erdőben talált világháborús fegyverekről, a háborúk iránt érdeklődő, hobbigyűjtő fiatalokról van szó, az említett „nemzetközi szál” pedig felvidéki magyarokat jelent. Az ügyészség a négy ember közül csak egynek az előzetes letartóztatását indítványozta, aztán a bíróság még erre is nemet mondott.


Bodnár Zsolt; Hajdu János

Mit mondott a TEK és Hajdu?

Sorozatlövő fegyverekkel és robbanóanyagokkal rendelkező embereket fogtak el, miután a november 13-i párizsi terrorcselekmény-sorozatot követően fokozták felderítő tevékenységüket. A házkutatások során „bombalabort” találtak, házilag gyártott robbanószerek kerültek elő, amelyek „emberélet kioltására maximálisan alkalmasak”. Ezeket úgy rakták össze, hogy azokat „álcázott eszközként lehetett volna (...) indítani”. Arra a kérdésre, hogy dzsihadistákról lehet-e szó, Hajdu János úgy válaszolt: azt kéri, a TEK erre a következő napokban adhasson választ. Nem zárta ki ugyanakkor, hogy az illetők terrorszervezetekkel kapcsolatban vannak, és megerősítette: a TEK által kiemelten védett személyek védelmével összefüggésben fogták el a hat embert.

Egy másik bizottsági forrásunk azt mondta, Hajdu János TEK-vezér a bíróság szerdai közleményének megjelenése előtti bizottsági ülésen olyannyira mást mondott, hogy „csak arra tud gondolni, két párhuzamos történetről lehet szó”. Úgy fogalmazott, Hajdu elmondása „nem is egy történet kiszínezése, hanem egy teljesen másik történet volt, más szereplőkkel, más lefoglalt dolgokkal”. Forrásunk szerint Hajdu nem is annyira fegyverekről, hanem „egy bizonyos, valóban nagyon veszélyes kémiai anyagról” beszélt, ráadásul már előzetes letartóztatásokat említett az ülésen.

(A TEK ezzel az üggyel egy időben egy másik elfogást is bejelentett, Hajdu arról is beszámolt az ülésen, de forrásunk szerint a fentieket egyértelműen a hobbigyűjtők ügyéről mondta. A másik esetről lásd cikkünk végén az összefoglalót.)

Úgy tudjuk, Hajdu a bizottság előtt nem utalt arra, hogy relikviagyűjtőkről lenne szó. Pedig a TEK-nek vannak szakértői, akik egy akciónál megvizsgálják, mit találtak. A második világháborús fegyvereket, gránátokat valószínűleg ezek a szakértők is fel tudják ismerni. Ha pedig ez a bizottság ülése előtt még nem történt meg, akkor kérdés, hogy a bejelentés előtt miért nem várták meg, hogy elkészüljenek a szakértői jelentések.

Arra pedig továbbra sincs magyarázat, hogy a TEK miért nem állapította meg pillanatok alatt profilozással, hogy az elfogottaknak nincsenek kapcsolataik sem szervezett bűnözői körökkel, sem szélsőséges szervezetekkel.

Egy titkosszolgálati ügyekre rálátó, nem politikus forrásunk azt mondta: a maga részéről „simán el tudja képzelni”, hogy a párizsi terrortámadások utáni helyzetben a TEK „villantani akart valamivel”, esetleg még kaptak is egy tippet.

Majd miután belső körben kiderült, hogy a terrorizmusgyanú nem áll meg, Hajdu úgy kalkulált, hogy a nyilvánosságnak alaposan feltupírozva adja elő a történteket, és kérik a négy férfi előzetesét, amit a magyar bíróságok ilyenkor úgyis szinte 100 százalékos valószínűséggel jóváhagynak legalább 30 napra – addig meg „szépen elfelejtődik a történet” – magyarázta a lehetséges forgatókönyvet forrásunk. A magyar bírói gyakorlatot nézve egyébként valóban szokatlan, hogy valakit az ügyészség indítványára nem helyeznek legalább harminc napra előzetesbe.


Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke csütörtöki közleményében azt írta: a TEK tette a dolgát, megakadályozott egy bűncselekményt, a kérdés pedig nem az, hogy ki profi, vagy ki amatőr, hanem az, hogy ki az, aki bűncselekményre készül.


A Demokratikus Koalíció közveszéllyel való fenyegetés miatt feljelentést tesz, miután a párt szerint a Terrorelhárítási Központ teljesen tudatosan félrevezette a közvéleményt és a parlament nemzetbiztonsági bizottságát is.

A Terrorelhárítási Központ egyelőre nem reagált arra, hogy egyelőre, úgy tűnik, nincs szó veszélyes terroristákról. Az ügyben csütörtökön írásban is megkerestük őket. Egyebek mellett arra voltunk kíváncsiak, várható-e felelősségre vonás az ügyben. Megkeresésünkre egyelőre nem kaptunk választ.

A Fővárosi Főügyészség csütörtökön kora délután az ügyhöz hozzátette: az úgynevezett történelemrajongó gyanúsítottakkal kapcsolatban nyilvánosan megjelent információkkal szemben egyikükre nézve vannak olyan pluszadatok és -információk, amelyek az ügyészség szerint megalapozzák az előzetes letartóztatás elrendelését. „A nyomozó hatóságok és a TEK tevékenysége, az ilyen típusú bűncselekmények felderítésének általános és konkrét kérdései nem feltétlenül a nyilvánosságra tartoznak, ezért a jelenlegi helyzetben kifejezetten árthat, ha ezekről sajtópolémiát folytatnak” – írták közleményükben.


A másik ügy

A TEK a négyfős csoport elfogásával egy időben bejelentette egy másik, kétfős csoport elfogását is. A két ügy egymástól teljesen független. Hajdu a bizottság előtt beszámolt ez utóbbiról is. Erről egyelőre annyit lehet tudni, hogy két embernél sorozatlövő fegyverek voltak, az érintettek szintén nem dzsihadisták, hanem szélsőjobbos nézeteket valló magyarok. Ők jelenleg előzetesben vannak.


A belügyminisztérium közleménye

A VS.hu internetes hírportálon 2015. november 26. 13 óra 24 perckor "Érthetetlen, amit a TEK csinált, a belügyi államtitkár is kiborult” címmel közzétett, meg nem nevezett nemzetbiztonsági bizottsági forrásra hivatkozó, logikai ellentmondást tartalmazó közlésében foglaltak minden alapot nélkülöznek. Az államtitkár nem kommentálta sem a nemzetbiztonsági bizottság tagjai, sem a médiatartalom-szolgáltatók munkatársai számára a Terrorelhárítási Központ 2015. november 21-én és 2015. november 22-én végrehajtott műveletét.

Az államtitkár a TEK eljárását helyénvalónak tartja, hiszen nem történt más, minthogy a TEK 2015. november 22-én is tette a dolgát. Elfogott két magyar és két szlovák állampolgárt, és elfogásukkal megakadályozta, hogy egy instabil robbanóanyagokkal, robbanószerkezetekkel megrakott szlovák rendszámú FIAT Tipó személygépjármű bejusson a magyar fővárosba. A páncéltörő gránátokkal, repeszgránátokkal, tojásgránátokkal, tüzérségi gyújtókkal, gyújtó detonátorokkal, páncéltörő és ballisztikai süvegekkel, kispuska és géppuska lőszerekkel megrakott gépjárművet feltartóztatta. A gépjárműben tartózkodók elfogásával, eljárás alá vonásával a TEK a főváros és Magyarország lakóinak biztonságát szolgálta. Az államtitkár a független magyar bíróság döntését tiszteletben tartva a jövőben is azt várja el a rendészet valamennyi munkatársától, hogy hasonló esetben ilyen határozottan lépjenek fel azokkal szemben, akik engedély nélkül robbanószert, robbanóanyagot birtokolnak.