Értelmi sérült gyerekek diákotthonában zárták el a gázt

Forrás: Google Street View

-

Kivonul az eddigi gázszolgáltató, az újjal viszont nem volt szerződésük. De voltak kifizetetlen számlák is – mondják a tankerületnél.


Július közepén egy gázszerelő csengetett be a Komárom-Esztergom megyei Kömlődön működő Hegyháti Alajos Általános Iskola, Készségfejlesztő Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthonba. Közölte, hogy jött elzárni a gázt, ha nem engedik be, akkor levágja a csonkot, aminek a helyreállítása sokkal drágább lesz.

A középsúlyos értelmi fogyatékkal élő, valamint az átmeneti és tartós nevelésbe vett, ép értelmű gyerekeket befogadó intézményben nem tudtak mit tenni, onnantól villanyrezsón melegítették a vizet.

Megkerestük az intézményt fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tatai tankerületét, melynek vezetője, Kremnitzky Gábor azt mondta, már visszakapcsolták a gázt, és szolgáltatóváltás miatt nem volt gáz két hétig, igaz, „voltak függőben számláik”. A tankerületi vezető szerint rendszeres, hogy bizonyos számlákra valókra nincs pénze a tankerületnek, de a hiányzó összeget mindig megigénylik, és előbb-utóbb meg is szokták kapni. Hangsúlyozta, hogy a kifizetetlen számlák ellenére a bérekkel eddig nem volt elmaradás.


A gázt kikapcsoló GDF Sueznél azt közölték megkeresésünkre, hogy a társaság július 1-jével megszüntette szabadpiaci földgáz-kereskedelmi tevékenységét Magyarországon.

Mint írták, ügyfeleik figyelmét arra is felhívták, hogy a folyamatos földgázellátás érdekében június 9-ig új földgázkereskedőről kell gondoskodniuk, de ezt nem tette meg az iskola működtetője.

„Az említett kömlődi intézményt a területileg illetékes földgázelosztó társaság kapcsolta ki, a jogszabályi (GET) előírásoknak megfelelően. A kikapcsolás oka az volt, hogy az ügyfélnek nem volt új földgáz-kereskedelmi szerződése”.

Nem ez az első eset, hogy nincs pénz az oktatási intézmények gázszámlájára. Július végén írtunk arról, hogy Somogy megyében annyival tartozik a KLIK a gázszolgáltatónak, hogy több iskolában is a gázcsap elzárását tervezték a szakemberek.