Felesleges kérdést hitelesített a vasárnapi zárvatartásról az NVB

-

Hitelesítette a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság. A kérdést egy magánszemély nyújtotta be, aki egyébként támogatja a zárvatartást.


Simonné Gercsényi Gabriella magánszemély kérdése, amelyet most az NVB hitelesített, úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?"


Simonné családi vállalkozásban üzemeltet vegyesboltot a Fejér megyei Tordason, amely vasárnap is nyitva tarthat. Ettől függetlenül támogatja a pihenőnapi boltzárat, ezért is tette fel így a kérdését. Ő volt az, aki megelőzte az MSZP-t a népszavazási kérelem benyújtásában, a szocialisták szerint azért volt olyan gyors, hogy szabotálja a népszavazást.

Simonné kérdéséről vita volt az NVB-ben. Patyi András, az NVB elnöke azt mondta, bár a benyújtott népszavazási kérdés "az egyértelműség határán mozog", inkább egyértelműnek tartja, mint nem, ezért a hitelesítést javasolja. Litresits András, az MSZP delegálja viszont amellett érvelt, hogy a kérdést nem lehet hitelesíteni, mert nem felel meg a jogalkotói és választópolgári egyértelműség követelményének. Azzal érvelt, hogy ha a népszavazáson végül a nemek kerülnek többségbe, akkor az azt jelentené, hogy minden kiskereskedelmi üzletnek nyitva kell lennie vasárnap, ami nonszensz. Felhívta a figyelmet arra is, hogy mivel Simonné október 20-án nem nyújtott be üres, hitelesítendő aláírásgyűjtő ívet, akkor azt hiánypótlás keretében nem teheti meg.

Az NVB többsége Litresits András és Bodolai László, az LMP delegáltja szavazata ellenére 8 igen szavazattal hitelesítette a népszavazási kérdést. Az NVB határozata ellen 15 napon belül lehet jogorvoslati kérelmet benyújtani a Kúriához, amelynek ezután 90 nap alatt kell döntést hoznia. Addig ugyanebben a tárgykörben nem lehet népszavazási kérdést benyújtani az NVB-hez.