Értékes Rodin-szobrot loptak el egy koppenhágai múzeumból

-

Turistának álcázott két férfi ellopta Auguste Rodin francia szobrászművész (1840-1917) egyik bronz mellszobrát egy koppenhágai múzeumból a nyitva tartási idő alatt.


A törött orrú férfit ábrázoló 25 centiméter magas mellszobrot egyszerűen levették a talpazatáról, táskába rejtették és kisétáltak az intézményből – közölte a múzeum szóvivője a dpa német hírügynökséggel. A lopás még július 16-án történt, az egész akció 12 percig tartott – adta hírül a Politiken dán napilap.


A nyomozást vezető Ove Randrup csütörtökön elmondta, hogy a térfigyelő kamerák két „kelet-európai ábrázatú” férfit mutatnak, az illetékesek azt feltételezik, hogy ők követték el a lopást a Ny Carlsberg Glyptotek múzeumban. A nyomozó nem erősítette meg azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a két férfi kiiktatta a riasztórendszert, amikor kilenc nappal korábban már egyszer felkereste a múzeumot.Az 1863-ban készült szobor több változatban létezik, az ellopott műalkotás 95 éve van a dán múzeum tulajdonában. Flemming Friborg múzeumigazgató szerint kiállításuk egyik legfontosabb darabja volt. A Politiken napilap úgy tudja, hogy értékét 270 ezer euróra becsülik.