Érted harcba szállnék bárkivel! Ők versenyeznek a nagyszínpadért

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

Szombaton indul az idei Nagy-Szín-Pad! verseny, amely azt hivatott eldönteni, hogy az induló tizenkét magyar zenekar és előadó közül ki játszhat majd a nagy nyári fesztiválok nagyszínpadain. Mostantól egészen május 4-ig minden este fellép egy-egy induló az Akváriumban, a sorrendet a közönségszavazatok és egy szakmai zsűri döntik el. A tizenkét versenyző többsége már ismerős lehet innen-onnan, mindenesetre most bemutatjuk őket. Ha zenekaronként csak 10 másodperced van, akkor is van egy megoldásunk.


Bagossy Brothers Company

Kik ők: A két Bagossy testvérről, Lászlóról és Norbertről elnevezett öttagú zenekar 2013-ban alakult Gyergyószentmiklóson, és rövid idő alatt népszerűséget szerzett Erdélyben és Magyarországon is. Első albumuk tavaly jelent meg.

Mit mondanak magukról: „Az akusztikus vonalat próbáljuk követni, mégis bulis zenét csinálni. Egyedibb hangszereket is használunk: például mandolint, mostanában már harmonikát is beleviszünk a zenénkbe, de a későbbiekben szeretnénk még bendzsót is használni. Ugyanakkor vokálcentrikus a zenénk, jelenleg négyen énekelünk refréneket, több szólamban, ami még érdekesebbé és szebbé teszi a dalokat.” Forrás.

Mit mondunk mi: folkos-akusztikus gitárpop, érzékeny huszonéveseknek

Legismertebb dal: Van egy házFacebook-lájkok száma: 7496

Inspiráció: Mumford & Sons, The Lumineers, Kodaline


10 másodpercben


Bohemian Betyars

Kik ők: Hat fiatalember alkotja a saját meghatározásuk szerint „speed-folk freak-punk” műfajban utazó miskolci zenekart, amely 2009 óta rengeteget koncertezett itthon és szerte Európában is, most pedig egy új réteg ismerhette meg őket, hiszen az RTL Klub Farm című új valóságshow-jának főcímzenéjéül a Bohemian Betyars Megjöttek a fiúk című számát választották.

Mit mondanak magukról: „A mi zenénk elég sokoldalú, úgyhogy bárhova megyünk, ha egy szkeptikus ember eljön a koncertünkre, ő is biztosan talál magának valamit a zenénkben, ami tetszik neki. Többször is visszahallottuk már ezt a közönségünktől.” Forrás.

Mit mondunk mi: balkáni cigányzenével felturbózott hippi-punk

Legismertebb dal: Megjöttek a fiúkFacebook-lájkok száma: 22144

Inspiráció: Gogol Bordello, Goran Bregovic, Kistehén


10 másodpercben


Esti Kornél

Kik ők: A mezőtúri zenekar már kereken tízéves, és már gyakorlatilag azóta ismertnek számít, hogy 2010-ben a búcsúzó Kispál és a Borz előtt játszhattak a Sziget Nagyszínpadán. Az együttes tábora fokozatosan növekszik, de most kiderülhet, van-e bennük ennél is több.

Mit mondanak magukról: „Nyilván mi is sokszor vagyunk boldogok, örülünk, meg jól érezzük magunkat, de inkább az inspirálja, gyakorlatilag az összes embert, amiben van egy picit keserédes.” Forrás.

Mit mondunk mi: melankolikus alterrock, magyar és angolszász ízekkel, no meg három gitárral

Legismertebb dal: Boldogság, te kurvaFacebook-lájkok száma: 13814

Inspiráció: Radiohead, Arctic Monkeys, Kispál és a Borz


10 másodpercben


Freddie

Ki ő: Fehérvári Gábor Alfréd kicsit kakukktojás a zömmel alternatív zenekarokat tömörítő mezőnyben, hiszen tévés tehetségkutatón lett ismert, mainstream popzenét játszik, ráadásul időközben megnyerte A dal nevű vetélkedőt, azaz ő képviseli majd Magyarországot az Eurovízión májusban. Nem véletlenül messze ő a legnépszerűbb a mezőnyben.

Mit mond magáról: „Nem szeretem a horrorfilmeket. Ismerem a figurát, meg a filmet is, de nem rajongok az ilyen típusú moziért. Van, aki erre asszociál a név kapcsán, és van, aki Freddie Mercuryra, de egyikükhöz sincsen semmi köze a nevemnek. Így hívnak és kész.” Forrás.

Mit mondunk mi: Őrült profi hazai verziója az angolszász rádiópopnak.

Legismertebb dal: Mary JoeFacebook-lájkok száma: 41111

Inspiráció: Imagine Dragons, Ed Sheeran, John Mayer


10 másodpercben


Fran Palermo

Kik ők: A népes, hol nyolc, hol kilenctagú, és még mindig fiatal zenekar komoly fejlődésen ment keresztül, mire eljutott odáig, hogy a kezdeti indiefolkos-utcazenélős irány után a tavalyi lemezére magyar zenekartól ritkán hallható hatásokat gyúrjon össze meggyőzően. Viszont angolul énekelnek, ami idehaza sose volt előny.

Mit mondanak magukról: „A legtöbb zenekar fekete-fehérben gondolkozik, mi technicolorban. Én sosem tudnék úgy élni, hogy csak egyféle hangszerelés és stílus az, amit játszok. Korszakokban vagyunk, mint Picasso vagy a Primal Scream.” Forrás.

Mit mondunk mi: nyárias, eklektikus pszichedélia, anélkül, hogy átcsapna harsányságba

Legismertebb dal: Am I Right BoyFacebook-lájkok száma: 8170

Inspiráció: Primal Scream, Fool’s Gold, The Growlers


10 másodpercben


Marge

Kik ők: A név kezdetben csak Batta Zsuzsanna énekesnőt jelölte, mostanra azonban a Marge egy elektronikus popzenei projekt fedőneve, melyben ott van Rochlitz Tamás, a Monkeyneck néven ismert producer és a kísérőzenészek is. És már magyar nyelvű számokat játszanak.

Mit mondanak magukról: „Stílusában szeretne kortárs pop lenni, és mivel sok kortárs elektronikát hallgatok, ezekből tök jól tudok meríteni, és a producerek is, akiket választok, szeretnek nyitni a stílusok határain. Közben pedig bejön egy szintipopos vonal is.” Forrás.

Mit mondunk mi: a fiatalságra ártalmatlan popzene, melyben a friss elektronikai irányok mellett fellelhetők még az énekesnő jazzes-downtempós gyökerei is

Legismertebb dal: Váratlan nyárFacebook-lájkok száma: 10414

Inspiráció: MØ, Katy B, Jessie Ware


10 másodpercben


Mongooz and the Magnet

Kik ők: Egy magyar, egy ír és egy norvég fiatalember alkotta blues-rock trió Pécsről.

Mit mondanak magukról: „Megértjük, hogy az embereknek sokszor nehéz itt az élete, de egyrészt máshol sem könnyű, másrészt pedig mi ezeket a negatív energiákat is felhasználjuk ahhoz, hogy életigenlő, optimista zenét csináljunk. Mi pozitív emberek vagyunk! Szóval az üzenet is ez: ne hagyd, hogy a környezeted elkorrodált elvárásai határozzák meg, hogy ki vagy!” Forrás.

Mit mondunk mi: soul, funk és békebeli rhythm & bluest magába olvasztó modern rock

Legismertebb dal: She Gonna Leave MeFacebook-lájkok száma: 3939

Inspiráció: John Mayer, Allen Stone, Gary Clark Jr.


10 másodpercben


Passed

Kik ők: Bár a két Nizalowski nővért illetve két fiút felvonultató együttes még két éve sem létezik, már kétszer szerepelt A dal című versenyen, és a megjelenését egyöntetű szakmai üdvrivalgás fogadta, mondván, hogy végre itt a korszerű magyar popos elektronika.

Mit mondanak magukról: „Egyáltalán nem határoljuk be magunkat. Általában úgy írunk számot, hogy leülünk együtt, összedobjuk a kis ötleteinket, és abból építünk fel egy vázat, de ez akármerre elkanyarodhat. Teljesen váratlan helyekről is hathat ránk egy dobhangzás, vagy egy szinti-sound és akkor azt simán be is építhetjük.” Forrás.

Mit mondunk mi: nagyon up-to-date, nemzetközi színvonalú elektronikus popzene – hárfával!

Legismertebb dal: MesmerizeFacebook-lájkok száma: 5120

Inspiráció: Disclosure, Cashmere Cat, Lido


10 másodpercben


Run Over Dogs

Kik ők: A budapesti rockzenekar négy éve alakult, angol nyelvű dalaikkal bevallottan külföldre kacsintgatnak, turnéztak már többször is Európában és az idén Amerikába is eljutottak.

Mit mondanak magukról: „Jó értelemben véve nyers és ösztönös.” Forrás.

Mit mondunk mi: stoner és pszichedelikus hatásokkal operáló, teljesen korrekt rockzene.

Legismertebb dal: Our LoveFacebook-lájkok száma: 2901

Inspiráció: Queens Of The Stone Age, Arctic Monkeys, The Black Keys


10 másodpercben


Szabó Benedek és a Galaxisok

Kik ők: A bajai énekes-dalszerző és most már állandó kísérőzenekara személyes, magyar és angolszász hatásokat egyaránt mutató dalokkal hódít a fiatalok és a nem is annyira fiatalok körében, eddig két albumuk jelent meg.

Mit mondanak magukról: „Ott akarok állni a színpadon ötvenévesen is, de nem arról akarok énekelni, hogy feljött egy régi haverom, ittunk egy pálinkát, meg ilyenek. Szeretném elkerülni, hogy én is olyan magyar bölcsészikon legyek, aki kecskeszakállal, kezében egy pohár vörösborral mesél az élet súlyos dolgairól az őt imádó egyetemista lányoknak.” Forrás.

Mit mondunk mi: Nemcsak, hogy a szövegek és a zene is egyaránt sikerrel kerülik el a bölcsészkedést és a giccset, de a legjobb dalok is, amik a mai magyar huszonévesekről születtek.

Legismertebb dal: A teljesség feléFacebook-lájkok száma: 3344

Inspiráció: Neutral Milk Hotel, The Magnetic Fields, Cseh Tamás


10 másodpercben


Superstereo

Kik ők: Laskai Viktor, azaz DJ Superstereo korábban a Péterfy Bori & Love Bandben dobolt, illetve egy rövid ideig az Amorf Ördögökben is. Szólóban az itthon kevésbé futó, a balkáni zenét menő elektronikus stílusokkal keverő tánczenét játszik, a Bent a neved című tavalyi dala pedig, amelynek Tariska Szabolcs írta a szövegét, az őszi rádiós toplistákat vezette. A SuperStereo 2015-ben négytagúvá bővült.

Mit mondanak magukról: „Féltem attól is, hogy kicsit fura zene ez Magyarországra, hiszen akárhogy nézzük, nem az a tipikus pop. Ráadásul ott vannak benne az én hülye visítozós szintijeim. De ezt sokan ki is emelik, hogy ez a „fütyülős rész” a kedvencük. Mondjuk lehetetlen elfütyülni, de benne marad az emberekben.” Forrás.

Mit mondunk mi: EDM-house-pop, amiben vannak egyrészt alter hatások, másrészt az underground elektronikus stílusok és az itthoni mainstreambe még nem feltétlenül átkerült hangzások is.

Legismertebb dal: Bent a nevedFacebook-lájkok száma: 6452

Inspiráció: globalbeat, Jack Ü (Diplo & Skrillex), balkán pop


10 másodpercben


Zaporozsec

Kik ők: A gitár-dob-basszusgitár-ének felállású zenekar Szentgotthárdon alakult, eredetileg trióként, most négyen vannak. 2007-ben megnyertek egy megyei tehetésgkutatót, 2011-ben jelent meg Buborék című lemezük, az elmúlt években közös színpadon játszottak a Kispállal, a PUF-fal, a Quimby-vel és Péterfy Borival is.

Mit mondanak magukról: "A kezdeti főirány, a gitárokon alapuló rockzene, az megmaradt. A mai brit rock azóta is nagy kedvenc." Forrás.

Mit mondunk mi: Magyar rádióbarát rockzene személyes hangvételű dalszövegekkel.

Legismertebb dal: Azon az éjszakánFacebook-lájkok száma: 15112

Inspiráció: Beatles, Muse, Quimby, 30Y


10 másodpercben


A Nagy-Szín-Pad! elődöntői az Akvárium klubban:


április 23. Bagossy Brothers Company
április 24. Bohemian Betyars
április 25. Esti Kornél
április 26. Freddie
április 27. Fran Palermo
április 28. Mongooz and the Magnet
április 29. Marge
április 30. Passed
május 1. Run Over Dogs
május 2. Superstereo
május 3. Szabó Benedek és a Galaxisok
május 4. Zaporozsec