Erről marad le Áder János és Kim Dzsong Un

Fotó: AFP / KIRILL ZYKOV

-

Bár a próbaparádék is nagyon látványosak, mégis foghíjas lesz a dísztribün a május 9-i moszkvai parádén, ami nagyrészt Oroszország ukrajnai beavatkozásának (a Krím megszállásának és a kelet-ukrajnai orosz szakadárok támogatásának) tudható be.


A kevesek, amelyek legfelsőbb szinten képviseltetik magukat: Kína, India, talán Brazília (Oroszország mellett a BRIC-országcsoport tagjai), néhány szovjet utódállam (Kazahsztán, Örményország, Azerbajdzsán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán, Kirgizisztán), Ázsiából még Mongólia és Vietnam, Amerikából Kuba, valamint néhány afrikai ország (Dél-Afrika, Tanzánia, Szomália, Libéria, Guinea, Burkina Faso, Lesotho, Mauritánia).

Európából Szerbia, Görögország és Ciprus az eddigi bejelentések szerint topszinten lesz ott, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Montenegró, Norvégia és Izland pedig „változatos összetételben”. Áder János magyar államfő – mint nemrég kiderült – nem megy, Magyarországot a moszkvai nagykövet képviseli az ünnepségen.


Ezt nem látja, aki nem megy el – galéria


Észak-Korea vezetője, Kim Dzsong Un pár nappal ezelőtt – sokak szerint váratlanul – jelentette be, hogy belpolitikai kötelezettségei miatt mégsem lesz ott Moszkvában a Győzelem napján, pedig korábban mindenki vele riogatta azokat a politikusokat, akik lebegtették részvételüket.

Az Oroszország szoros szövetségesének számító Fehéroroszország elnöke, Aljakszandr Lukasenka csak május 7-én és 8-án lesz Moszkvában, 9-én viszont a minszki díszszemlét nézi, amelyen egyébként orosz egységek is felvonulnak.

Más külföldi vezetők is vannak, akik a diplomáciai megfontolások között őrlődve végül is nem lesznek ott a díszszemlén, de Moszkvát mégsem hagyják ki. Angela Merkel német kancellár másnap megy oda, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel koszorúzzon. A cseh elnök, Milos Zeman és a szlovák kormányfő pedig egymást húzták ki a csávából: ott lesznek minden moszkvai ünnepségen, megemlékezésen, kivéve a katonai parádét, amelynek idején egymással találkoznak.