A kormány a taxisok mellé állt

Fotó: Vs.hu / Hirling Balint

-

A kormány megtárgyalta a taxisok követelését az Uberrel kapcsolatban és szerinte igazuk van a taxisoknak - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.


A kormány szerint fontos, hogy mindenki, egyenlő feltételek mellett folytathassa a munkáját - mondta Tuzson, aki szerint a szabályozás megalkotásánál két irányt tárgyalt a kormány. Egyrészt felmerült, hogy lazítsanak a rendszeren, másrészt, hogy szigorítást vezessenek be, olyat, ami nem csak „jól végrehajtható, hanem szankciókkal is ellátható”.

Végül ez utóbbi mellett döntöttek, részben a közlekedésbiztonság miatt, így mindenkire egységes, szigorúbb szabályozás fog vonatkozni.

Tuzson azt is bejelentette, hogy tárgyalni fognak a taxisokkal, a cél, hogy mindenki számára előnyös, hosszútávú szabályozás jöjjön létre. Ez nagyjából másfél hónapot vehet igénybe, addig is jobban oda fognak figyelni a mostani szabályok betartására és a szabálysértések szankcionálására.

Éppen ezért Tuzson arra kérte a taxisokat, hogy függesszék fel az Erzsébet teret megbénító tüntetéseket. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a taxis szervezetekkel kíván a kormány tárgyalni, ha az Uber beáll mögéjük, akkor velük is tárgyalnak a leendő változtatásokról.

Az Uber ugyan nem számít taxis szervezetnek, így meghívást sem kapott a kormánytól, a döntés után kiadott közleményében mindenesetre optimista hangot ütött meg a cég. "Az Uber üdvözli a kormány álláspontját miszerint új, modern szabályozási keretre van szükség. Az Uber mindig is nyitott volt a konstruktív párbeszédre és örömmel veszi a meghívást a szabályozással kapcsolatos tárgyalásokra" - áll a nyúlfarknyi nyilatkozatban. Derűlátásuknak persze annyi oka lehet, hogy Tuzson Bence egy szóval sem utalt arra, hogy a taxistüntetőknek engedve betiltanák a szolgáltatást vagy az annak alapját képező okostelefonos alkalmazást.


A taxisok hétfő hajnal óta tüntetnek, az Uber betiltását követelve a kormánytól. Szerda kora délután bejelentették: tárgyalni akarnak a kormánnyal és a fővárossal, ha nem érnek el eredményt, országos sztrájk is jöhet. A kormány álláspontjára 6-kor reagálnak.