Erről beszélt Orbán, amikor lezsírozott közbeszerzésekről kérdezték

Fotó: MTI/MTVA / Balogh Zoltán

-

Ha pontosan idézték a szavait, súlyos titkokat fecsegett ki a volt amerikai nagykövetnek a korábbi fejlesztési miniszter, mégpedig azt, hogy a közbeszerzések nyerteseit a kormány választja ki. Amikor a miniszterelnököt erről kérdezték, azt mondta, minden törvényesen zajlik. Csakhogy a két szereplő teljesen másról beszél. Hétfő estére megszólalt Némethné is, azt mondja, csak a pályázatokról döntöttek.


„Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter elmondta nekem, hogy minden héten leült Orbánnal, átnézték a középítkezési projektek listáját, és eldöntötték, melyikeknek legyen prioritása és melyik pályázatok nyerjenek” - idézte az Index a volt amerikai nagykövetet, Eleni Kounalakist, aki könyvet írt a 2010 és 13 közötti élményeiről.

A fejlesztési miniszter meglepő őszinteséggel azt is elárulta a nagykövetnek, hogy „ha egy magyar vállalat pályázata versenyképes egy osztrák vagy német vállalatéval, akkor igen, nyerni fognak”, majd hozzátette azt is, hogy „miért kellene, hogy német vállalatok építsék a magyar utakat? És ha a Közgép az egyetlen magyar vállalat, amelyik meg tudja csinálni, miért ne nyerhetnék továbbra is a pályázatokat?”

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap az RTL Klubnak azt mondta, valóban ők döntik el, hogy melyik pályázat nyerjen. „Ez ma is így van, ez a törvényes rendje, csak ma már nem Némethnének hívják a minisztert.” Majd a fejlesztési kabinetről beszélt, amely ezeket a döntéseket meghozza. Szerinte a döntések átláthatóak.


Orbán nem ugyanarról beszél, mint volt minisztere

Megnéztük: a fejlesztési kabinet – amelynek a hivatalos neve Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság – arról nem dönt, ki nyerje meg a pályázatot. A leírásában legalábbis sehol sem szerepel. A 2012-ben létrehozott testület tagja

  • a miniszterelnök,
  • a Miniszterelnökséget vezető miniszter,
  • a nemzetgazdasági miniszter és
  • a nemzeti fejlesztési miniszter.

A rendelet szerint a bizottság feladata például véleményezni a kormánydöntést nem igénylő ágazati fejlesztési terveket, programokat és stratégiákat, a kiemelt jelentőségű ügyeket, ha azokat nem uniós pénzből fizetik, valamint az egymilliárd forintnál drágább projekteket.

Egy, a testületet érintő két évvel későbbi kormányrendeletben sincs utalás arra, hogy ez a bizottság döntené el, kik nyernek egy pályázaton, csak magáról a pályázatról dönt.

Leegyszerűsítve: azt eldöntheti, hogy Szegeden vagy Pécsett épüljön villamos, de azt már nem, hogy ki építse meg azt. Ebből a cikkből például kiderül, a testület döntötte el, hogy új buszok jöhetnek a Várba, de hogy azokat ki szállítsa, egy nyílt eljáráson választotta ki a BKK és az I. kerületi önkormányzat.

Bár a miniszterelnök azt mondja, hogy a döntés átlátható, az nem derül ki, hogy mi alapján támogattak egy-egy projektet, mert az ülés jegyzőkönyvei nem nyilvánosak.


Orbán Viktort Debrecenben is megkérdezte hétfőn a Népszabadság, hogy valóban az-e a normális rend, hogy irányított közbeszerzések vannak, hogy a nyerteseket ők választják ki.

Orbán a válaszában nem tért ki a közbeszerzésekre, hanem megismételte korábbi szavait. Miszerint „a kormány döntései nyilvános eljárási rendszerben születnek, egy bizonyos értékhatár fölött mindennek át kell mennie a fejlesztési kabineten.”

A kormány fejlesztési kabinetjének az a felelőssége, hogy egy bizonyos értékhatár felett minden meghozott döntés átmenjen rajta,


mi nem választunk ki semmit

– mondta a miniszterelnök. Szerinte ez egy szabályos, az Unió által jóváhagyott rend, semmi rendkívüli nincs benne. A 444 ugyanakkor emlékeztet, az uniónak ez korántsem egyértelmű eljárás.

Megkerestük a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy pontosan miről egyeztet Orbán Viktor a fejlesztésekért felelős miniszterrel, azt is ők döntik-e el, hogy ki legyen a győztes, valamint milyen jogszabályok alapján lehet kihozni a cégek közül a magyar vállalatot győztesnek. A kérdésekre egyelőre nem érkezett válasz. Azt is megkérdeztük, hogy a volt amerikai nagykövet pontosan idézte-e Németh Lászlóné szavait.

Havasi Bertalan még mindig nem reagált, megszólalt viszont Némethné, aki az RTL Klubnak azt mondta, „nem a kivitelezőkről, hanem a kiírandó pályázatokról döntöttek a megbeszéléseken Orbán Viktorral, ahol nem is ketten voltak, hanem négyen.”

Több ellenzéki párt feljelentést tesz az ügyben.