Erre számítson, ha ön is bukott a Quaestoron

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Türelem – ezt tanácsolja a jegybank, a Beva és az általunk megkérdezett jogász is a Quaestor ügyfeleinek. Addig, amíg nem indul felszámolás a cég ellen, nem lehet mit tenni, csak várni. Közben a cég vezetői nem tétlenkedtek: változott a vállalat szerkezete és a tulajdonos személye is: egy leánycég a főtulajdonos az anyacégben, egy tápiósági vállalkozó pedig a vezérigazgató.


„Fogjunk össze, védjük együtt érdekeinket!” „Sajnos nekünk is van befektetésünk a Quaestornál. Amennyiben bármilyen információt, segítséget tudnak adni az ügyben, megköszönjük.” „Szeretnénk mi is mindent megtenni, hogy a pénzünket visszaszerezzük!” Ezt írják a Quaestor károsultjai a Facebookon. Az oldalt március 11-én indították, két nappal azután, hogy úgy értesültek, a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. Állítólag azért, mert a Buda-Cash botrány pánikot okozott az értékpapír-piacon, az ügyfelek sorra akartak megválni Quaestor-kötvényeiktől, csakhogy a cég nem tudott fizetni, az államtól kért segítséget.

Azóta kiderült, hogy március 9-én nem indult csődeljárás, az erről szóló közlemény nem jelent meg a Cégközlönyben. A Quaestor a múlt héten tájékoztatta az ügyfeleit, hogy csak március 19-én kezdeményezte az öncsődöt. Ez azt jelenti, hogy a Quaestor Financial Hrurira tíz napon keresztül még akár hozzá is férhetett a cég pénzéhez. Tarsoly Csaba, a cégcsoportot alapító volt főtulajdonos ugyanakkor március 23-án este azt tette közzé: a Quaestor egyetlen cégéből sem történt vagyonkimentés.


Mi lesz az ügyfelekkel?

A Quaestornak saját bevallása szerint több mint 200 ezer ügyfele volt január végén, és úgy tudjuk, hogy az idén 5-6 milliárd forintnyi lejáró kötvényt mindenképpen ki kellett volna fizetnie. A károsultak egyike szerkesztőségünknek azt írta: idén januárban kötött szerződést a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt.-vel. Egymillió forintot fizetett be tartós befektetési számlára, a cég évi 7 százalékos kamatot ígért. Családjából más is a Quaestorra bízta a pénzét, a rokonoknak 10 millió forintjuk ragadt bent. Szeretnék visszakapni a pénzüket, de nem tudják, mikor és hogyan juthatnak hozzá. A Quaestor fiókjaiba nem engedték be őket, a weboldalon pedig szűkszavúan fogalmaznak:


Fontos kihangsúlyoznunk, hogy a kialakult helyzetben a QUAESTOR ÉRTÉKPAPÍR Zrt. tanácsadói sem tudnak a kialakult helyzetről annál többet mondani, mint amennyi ezen a weboldalon olvasható.

Nincsenek egyedül, a Befektető-védelmi Alaphoz (Beva) is sokan telefonálnak – mondta a VS.hu érdeklődésére Farkas Péter, a Beva ügyvezető igazgatója. Többségük nyugodt, az érdekli őket, mikor juthatnak a pénzükhöz. Az ügyvezető igazgató röviden erre úgy válaszolt: nem egyhamar.


Igaz vagy hamis?

A kötvényeket, amelyeket az ügyfelek megvettek, a Quaestor Financial Hrurira Kft. bocsátotta ki 2007 óta folyamatosan. Az már korábban kiderült, hogy csaknem 60 milliárd forintnyira volt engedély és mögötte fedezet, 150 milliárd forintot viszont úgy adtak oda a cégnek az emberek, hogy cserébe nem kaptak valós értékpapírt. Annak, akinek igazi Quaestor-kötvény van a számláján, nem jár kártalanítás a Bevától, mert vállalati kötvényre, ha a kibocsátója megy tönkre, nem fizet az Alap. Kérdés, hogy mi lesz azokkal, akik – tudtukon kívül – fiktív papírokat vettek.

Erre egyelőre a Bevánál sem tudják a választ, jogászokat, egyetemi oktatókat bíztak meg azzal, hogy mondják ki ők, minek minősülnek a fedezet nélküli kötvények – kártalanítási szempontból ugyanis nem mindegy a jogi megítélés.


01

Értékpapírszámla

Ha a szakértők úgy döntenek, hogy a papírok értékpapírszámlának minősülnek, akkor ezekre is vonatkozik a Beva garanciája, vagyis a Buda-Cash mintájára kártalanítják az ügyfeleket. Magyarán nincs minden veszve, akár még jól is járhatnak azok, akik fiktív papírokra költötték a pénzüket. A kártalanítás ebben az esetben sem lesz automatikus, a befektetőnek kell majd kérnie írásban. A Beva 90 napon belül bírálja el a kérelmeket, és maximum 6 millió forintig fizet.

Farkas Péter arra figyelmeztetett, hogy egyelőre senki ne keresse, fiktív vagy valódi kötvényt vett-e, ennek kiszűrésére is a jogászoktól vár ugyanis választ az Alap.


02

Kötvény

Farkas Péter szerint csekély az esélye annak, hogy a jogászok valódi kötvénynek minősítik a papírokat. Ha mégis, akkor Beva-kártalanítás nem jár, ehelyett a Quaestor-csoport felosztható maradék vagyonának terhére fizethetik ki az ügyfeleket.


UPDATE: Az MNB kedden délután azt jelentette be, hogy az ő jogi álláspontjuk szerint nem minősülnek kötvénynek a fiktív értékpapírok, ezért határozottan kérni fogják a Bevát, hogy kártalanítsa a fiktív kötvényvásárlókat.


Azt azonban nem tudni, hogy mekkora a Quaestor vagyona, és az mire elég. A cég új vezérigazgatója, Orgován Béla bizonyára tudja. Az eddigi vezető, Tarsoly Csaba és családja március 16-án, három nappal a csődeljárás tényleges megkezdése előtt lemondott posztjáról. Az új vezérigazgatóról keveset tudni, mindössze annyit, hogy ő az Onszid-Ma Kft. és a Konimonika Kft. tápiósági tulajdonosa. A hvg.hu szerezte meg a közgyűlési jegyzőkönyvet, és kérdezett meg egy jogászt, aki szerint ez alkalmas lehet a vezetői felelősség alóli kibújásra, mert mindazért, ami a Quaestornál történt, az új vezérigazgató, azaz Orgován Béla felel, akár magánvagyonával is, ha elfogadják a Fidesz hétfőn már be is nyújtott javaslatát a brókerek elszámoltatásáról. Tarsoly Csaba ezzel együtt azt közölte az MTI-vel: lemondásától függetlenül maximálisan együttműködik a hatóságokkal, és személyesen vesz részt a reorganizációs munkában a cég székhelyén.

Időközben más változások is voltak a cégnél: többségi befolyást szerzett az anyavállalatban az a Quaestor Financial Hruria Kft., amelyik korábban a fiktív kötvényeket is kibocsátotta. Az ügyfelek azonban nem a kft-vel, hanem a Quaestor Értékpapír Zrt.-vel szerződtek, így attól követelhetik a pénzt. Ide azonban a Magyar Nemzeti Bank március 10-én felügyeleti biztost rendelt ki. A biztos félévet kapott arra, hogy felmérje a Quaestor-csoport vagyonát, és eldöntse, induljon-e felszámolás. Amíg a felügyeleti biztos dolgozik, az ügyfelek hiába várnak a pénzükre – tudta meg a VS.hu Binder Istvántól, a jegybank felügyeleti szóvivőjétől.

Sokan azonban ezt nem várják meg. Már ezernél is több károsult ügyén dolgoznak Magyar György ügyvédi irodájában. Van közöttük kisbefektető, komolyabb cég és alapítvány is – mondta Magyar György ügyvéd a VS.hu-nak, hozzátéve:


elképesztő dolgokat lát az ember.

Lichtensteini szálak

Egyelőre számba veszik, kinek mekkora a kára. Az igazolt kárt bejelentik, és amint lesz az ügyben gyanúsított, kezdeményezik a zár alá vételt – mondta Magyar György. A rendőrség tájékoztatása szerint az ügyben különösen jelentős kárt okozó csalás gyanúja miatt indult nyomozás, gyanúsított egyelőre nincs. Magyar György szerint ettől függetlenül lehetnek meghallgatások, iratbeszerzések, adatlekérések, házkutatások az ügyben. Kerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot, ahol a nyomozás érdekeire hivatkozva nem adtak bővebb tájékoztatást.

Mindenesetre Magyar György szerint annak, hogy a Quaestor Hrurira Kft.-je lett a többségi tulajdonos az anyavállalatban, büntetőjogilag nincs jelentősége. A belső tulajdonosváltozáshoz nem kell cégbírósági jóváhagyás, az adatváltozásokat elég az úgynevezett részvénykönyvben megjeleníteni. Az mindenesetre furcsa, mondta az ügyvéd, hogy egy leánycég a főtulajdonos az anyacégben. Szerinte a szálak előbb-utóbb Liechtensteinbe vezetnek, off-shore cégek irányába. Ha az ügynek lesznek gyanúsítottai, akkor


kinyílhatnak a páncélszekrények és kihullhatnak belőle azok a borítékok, amelyek a tényleges tulajdonosokat név szerint tartalmazzák

– fogalmazott az ügyvéd. Ezért szerinte az ide-oda rakosgatásnak nincs különösebb jelentősége.