Erre nem számítottunk a Japán Nagydíjon

Fotó: AFP / MICHAL CIZEK

-

Nem Lorenzo, és nem is Rossi nyert, még csak nem is Márquez a MotoGP-futamon: Daniel Pedrosa megszerezte az 50. győzelmét. Az összetettben Rossi növelte az előnyét.


Miközben minden Jorge Lorenzo és Valentino Rossi párharcáról szól a MotoGP-szezon hajrájában – a két yamahás idén először rajtolt az első két helyről Japánban –, vasárnap elhappolta előlük a győzelmet Daniel Pedrosa. A Honda pilótája először nyert ebben az idényben.

A vizes pályán rendezett versenyen a pole-ból induló Lorenzo gyorsan elhúzott, három másodperces előnyt épített ki Rossi előtt, majd kettőjük közé beékelődött Pedrosa. Ha így marad az állás, Rossi előnye mindössze öt pontra olvadt volna a vébén.

Csakhogy a száradó pályán a yamahásoknak gondjuk támadt az első gumikkal, elsősorban Lorenzónak, így elérkezett a hatodik helyről startoló Pedrosa ideje. A hondás már az első körben negyedik volt, majd lehagyta Andrea Doviziosót, és gyorsan lefaragta a Rossival szembeni négy másodperces hátrányát. Kilenc körrel a leintés előtt leelőzte Rossit, két körre rá Lorenzót, végül magabiztosan, majdnem kilenc másodperccel nyert. Pedrosa legutóbb tavaly augusztusban, Brnóban győzött.

Lorenzo kemény gumijai túlmelegedtek, így Rossi is elment mellette a hajrában. Három futammal a világbajnokság vége előtt Rossi vezet 18 ponttal Lorenzo előtt.


MotoGP, Japán Nagydíj, végeredmény:
1. Daniel Pedrosa, Repsol Honda, 46:50.767 perc
2. Valentino Rossi, Movistar Yamaha, + 8.573
3. Jorge Lorenzo, Movistar Yamaha, + 12.127
4. Marc Márquez, Repsol Honda, + 27.841
5. Andrea Dovizioso, Ducati, + 35.085


A vb állása:
1. Valentino Rossi 283 pont
2. Jorge Lorenzo 265
3. Marc Márquez 197
4. Andrea Iannone 172
5. Daniel Pedrosa 154