Erőszaktól félnek a kenyai választók

Fotó: AFP / PIUS UTOMI EKPEI

-

Az elnök arra szólította fel a kenyaiakat, bármi is lesz a keddi választás eredménye, azt tartsák tiszteletben.


Egységre és az eredmények tiszteletben tartására szólította fel a kenyaiakat Uhuru Kenyatta, az ország elnöke. Ellenfeleinek is azt üzente, fogadják el az eredményeket.
A választásoknak nem volt előre egyértelmű esélyese, a következő elnök lehet Kenyatta, de akár ellenfele, Raila Odinga is, aki korábban öt évig volt miniszterelnök. Kenyatta a második, és egyben utolsó ciklusára készül.
Kenyában erőszakhullámtól tartanak, miután kiderülnek a választások eredményei. Egy héttel ezelőtt halálra kínoztak egy választási bizottsági tagot, tíz éve pedig több mint ezer ember halt meg, és hatszázezer embernek kellett elhagynia az otthonát a választást követő zavargások miatt - írja a BBC.


Obama is nyugalomra int

Ahol az eső, vagy az óriási tömeg miatt később tudták csak megnyitni a szavazóhelyiségeket, ott meghosszabbítják a választás idejét. A szavazóhelyiségek egynegyede olyan helyen van, ahol nincs térerő, a szavazó-biztosoknak ezért a legközelebbi városba kell utazniuk, hogy közölhessék az eredményeket.
Kenyatta szülővárosában, Gatunduban szavazott, az ellenzéki vezető, Odinga pedig a főváros, Nairobi Kibera nevű szegénynegyedében, ami egyben Afrika legnagyobb nyomornegyede, 170 ezer lakossal.
A BBC azt írja, volt olyan szavazóhelyiség, ahol már hajnali 2 órakor elkezdtek sorban állni az emberek, készülve a reggel 6 órás nyitásra. Barack Obama, akinek szülei is kenyai származásúak, szintén arra szólította fel az ország lakóit, hogy maradjanak nyugodtak.