Erőszakos tüntetés közepette választották meg Koszovó új elnökét

Fotó: MTI/EPA / VALDRIN XHEMAJ

-

Hashim Thaci külügyminisztert választotta köztársasági elnökké a koszovói parlament pénteken. Az ellenzéki pártok épp az ő megválasztása ellen tiltakoztak könnygázzal, az utcán pedig a tüntetők Molotov-koktélokkal.


A 120 fős pristinai törvényhozás 71 képviselője támogatta Hashim Thaci megválasztását. A köztársasági elnököt azonban csak a voksolás harmadik körében választották meg, amikor már a kétharmados többség, azaz a 80 szavazat helyett elég volt az egyszerű többség, a 61 szavazat is.


A koszovói ellenzék minden bevetett Thaci megválasztása ellen. Több alkalommal könnygázgránátokkal hatoltak be a parlamentbe, miközben az utcán a tüntetők tiltakoztak. A házelnök több ellenzéki képviselőt felfüggesztett, volt olyan, akit rendőrök vezettek el. Az ellenzék bírálta a politikus egész eddigi tevékenységét, emellett korruptnak, hataloméhesnek és megosztó személyiségnek nevezték, holott az alkotmány szerint – fogalmaztak – a köztársasági elnöknek egységesítenie kell a nemzetet.A három legnagyobb ellenzéki párt, az Önrendelkezés (Vetevendosje), a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) és a Koszovói Kezdeményezés (Nisma per Kosoven) szeptember óta tojásdobálással, fütyüléssel és könnygázzal akadályozza a parlament munkáját, azt követelve, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával tavaly augusztusban Brüsszelben kötött megállapodásról, és bejelentették: mindaddig akadályozzák a munkát, amíg követelésük nem teljesül. A Hashim Thaci elnökké választása elleni tiltakozás újabb pontja volt az ellenzéki egyet nem értésnek. Bejelentették: március hetedikéig tiltakoznak, akkor jár le ugyanis az elnökválasztás határideje, azaz ha addig nem lesz új elnöke Koszovónak, előre hozott választást kell kiírni.

Péntekre már több mint ezer rendőr próbálta megfékezni a két-háromezer fős, az ellenzékkel szimpatizáló, tiltakozó tömeget és óvni a parlament épületét. A tömeg késő délután, a voksolással egy időben Molotov-koktélokkal dobálta meg a rendőröket, akik könnygázzal reagáltak erre, majd visszaszorították a tüntetőket. Az összeütközések során tizenketten sérültek meg.