Erőszakos halált halt Putyin egykori szövetségese

Fotó: RIA Novosti / Iliya Pitalev

-

Mihail Leszin befolyásos volt és gazdag, tavaly novemberi, Washingtonban bekövetkezett halála pedig igencsak rejtélyes. A halottkém most közölte: Leszin a fejét ért ütésbe halt bele.


A fejét ért „tompa tárgy okozta trauma” felelős Mihail Leszin orosz politikus haláláért – közölte csütörtökön a washingtoni orvosszakértői hivatal. Vlagyimir Putyin elnök egykori miniszterét és tanácsadóját tavaly november 5-én találták holtan egy washingtoni szállodában, és sokáig nem volt egyértelmű, mi okozta a halálát. A halottkém csütörtöki közlése szerint azonban valószínű, hogy megölték, mivel a nyakán, testén és lábain is sérülések voltak.

Dustin Sternbeck, az amerikai főváros rendőrségének szóvivője ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy az ügyet még vizsgálják, és nem kívánta kimondani, hogy emberölés történt. Csak azt mondta: nem zárnak ki semmilyen lehetőséget. Az orosz nagykövetség felrótta az amerikai hatóságoknak, hogy nem tájékoztatják az ügy fejleményeiről.

Leszin befolyásos figurája volt az orosz politikának, korábban tájékoztatási miniszter volt, ellenzékiek szerint gyakorlatilag cenzorként működött, megpróbálta ellehetetleníteni a kritikus médiát. Később Putyin tanácsadója lett, és részt vett a Russia Tiday tévécsatorna létrehozásában, majd a Gazprom gázipari monopólium médiavállalatának vezetője lett.

2014 végén családi okokra hivatkozva lemondott, egy ideig Svájcban gyógykezelték sportsérülése miatt, majd Kaliforniába távozott, ahol számos, nagy értékű ingatlant birtokolt. Leszin cenzori szerepe, illetve feltűnően jelentős vagyona miatt egy republikánus szenátor, Roger Wicker felszólította az igazságügyi minisztériumot, vizsgálja meg, nem mos-e piszkos pénzt az Egyesült Államokban. Nem egyértelmű, hogy az FBI vizsgálta-e valaha a vagyonát, és azt sem lehet tudni, hogy halála idején mit keresett Washingtonban.