Erőszakos amerikai katonák foglyairól közölt fotókat a Pentagon

Fotó: AFP / WATHIQ KHUZAIE

-

A 198 képet, amelyek az amerikai katonák által iraki és afganisztáni foglyok ellen elkövetett visszaéléseket bizonyítják, az ACLU amerikai jogvédő szervezet által több mint 10 éve kezdeményezett jogi procedúra eredményeképp tették közzé. Az ACLU tovább pereskedik a maradék 1800 képért, amit most sem hoztak nyilvánosságra.


A képek többségén sérült, sebhelyes végtagok, fejek láthatók, néhány fotón pedig megkötözött és bekötött szemű foglyok.

Az ACLU szerint a közzétett 200 képnél sokkal fontosabb az a mintegy 1800, amit visszatartottak, és tovább folytatják a pereskedést, hogy ezek, a "legszégyenletesebb" kínzásokat tanúsító fotók is nyilvánosságra kerüljenek. A szervezet szerint a tengerentúli börtönökben raboskodók bántalmazásáról és szexuális megaláztatásairól gyakran készültek fotók, és adatbázisukban több mint 100 olyan dokumentum található, amely erről tanúskodik.

Az ACLU szerint elfogadhatatlan, hogy a legdurvább eseteket továbbra is sikeresen titkolják el a közvélemény elől.

A 200 kép között nincsenek ott például azok, amelyek akkor készültek, amikor egy 73 éves iraki nőt kényszerítettek arra katonák, hogy négykézláb másszon, miközben egyikük meglovagolja őt. És visszatartották azokat is, amelyek foglyok meggyilkolásáról tanúskodnak.

Az ACLU még az előtt elindította az adatigénylő eljárást, hogy a sajtó nyilvánosságra hozta volna az elhíresült, Abu Ghraib-i börtönben készült képeket, melyeket a katonák saját szórakoztatásukra készítettek. Volt köztük kép, ahol egy katonanő kutyapórázon tart egy meztelen, földön fekvő iraki férfit, vagy ahol meztelen rabokból álló "építmény"-nél pózol. A Pentagon által közölt fotók között egy sincs, ami Abu Ghraibban készült, közölte a hivatal..

A visszaéléseket az amerikai hadsereg katonái követték el több mint 10 évvel ezelőtt, főként Irakban és Afganisztánban. Az Abu Ghraib börtönben történtek 2004-ben derültek ki.

Összességében több száz eljárás indult hadbíróság előtt embertelen bánásmód miatt Afganisztánban és Irakban szolgáló amerikai katonák ellen, de ezeknek csak kisebb hányada végződött büntetéssel.