Erőszakba fulladt a kijevi Pride

Fotó: AFP / RAUL ARBOLEDA

-

A felvonulók és a rendőrök közül is sokan megsérültek, amikor szélsőjobboldali csoportok a melegfelvonulás résztvevőire támadtak.


Több tucat ismeretlen támadt rá a homoszexuálisok jogaiért tüntetőkre Kijevben. A szélsőségesek könnygáz- és füstbombákat dobtak a mintegy 300 felvonulóra, akik a Dnyeper partján sétáltak. Az Interfax szerint öt rendőr és négy felvonuló sebesült meg.Több száz rendőr próbált meg kordont képezni a felvonulók és az ellenzők között, miután fenyegetések érkeztek, hogy szélsőjobboldali csoportok támadásra készülnek. A támadók közül néhányan áttörték a kordont, és több tüntetőt azután támadtak meg, hogy szétoszlott a demonstráció. Egy ukrán parlamenti képviselő, Szergej Lescsenko a Twitteren tudatta, hogy 25-30 "huligánt" őrizetbe vettek.

A szervezők korábban azt közölték, hogy annak ellenére megtartják a felvonulást, hogy a polgármester, Vitalij Klicsko a fenyegetések miatt azt javasolta, töröljék a programot. Az eseményekről tudósító Guardian megjegyzi, hogy az egykori szovjet idők lenyomataként a melegek még mindig névtelenségbe burkolóznak Ukrajnában. A homofóbok azzal is érvelnek, hogy Ukrajna Nyugat-barát politikai irányváltásával a melegházasság engedélyezése is bekövetkezhet.