Erőszakba torkollt az AfD-ellenes tüntetés Németországban

-

Tüntetők próbálták megakadályozni a jobboldali populista párt kongresszusát. A demonstrálók egy része összecsapott a rendőrökkel.


Rendőrökkel csaptak össze szombaton baloldali tüntetők, akik megpróbálták megakadályozni a jobboldali populista – több tartományi gyűlésben is képviselettel rendelkező – Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt stuttgarti szövetségi pártkongresszusát. Még az ülés megkezdése előtt, a reggeli órákban mintegy 400, a rendőrség szerint erőszakos demonstrálót vettek őrizetbe. A tüntetők autóabroncsokat gyújtottak meg, és petárdákkal próbálták megzavarni a rendezvényt.

„A menekültek maradnak, a nácikat elüldözzük” és „Mindegyikőtöket elkapjuk” szlogeneket kántáló tüntetők elállták a rendezvény bejáratát. A rendőrség közlése szerint mintegy 1500-an vettek részt a tiltakozó akcióban. 800-900 erőszakos tüntető buszokkal érkezett a helyszínre. A hivatalos értesülések szerint senki sem sérült meg, ugyanakkor demonstrálók egy csoportja azt jelentette, hogy a tüntetők között volt, akit paprikasprével fújtak le.

Az iszlámkritikus és bevándorlásellenes AfD pártkongresszusát őrző mintegy 1000 rendőr a szétkergetett tüntetők közül többet a létesítmény mögötti réteken fogott el. A többnyire fiatal tüntetőket megbilincselve vezették el. Helyszíni jelentések szerint a demonstrálók között volt, aki fekete maszkot viselt, egyesek vasrudakkal, mások falécekkel voltak felfegyverkezve.