Erősödik a Fidesz, és szigort várunk el tőle – kutatta ki a Századvég

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A magyar felnőttek 15 százaléka választana baloldali pártot, mutatta ki a kormányközeli cég felmérése. A legnagyobb ellenzéki erő a Jobbik.


Fél év után ismét nőtt a kormánypártok támogatottsága júniusban, a Fidesz-KDNP fölénye továbbra is stabil, a Jobbik vált a legnagyobb ellenzéki erővé, a baloldal pedig lényegében stagnált, az MSZP támogatottsága csökkent. Ez derül ki a Századvég Alapítvány legfrissebb felméréséből, amelynek eredményét a Napi Gazdaság közölte szombaton.

A Századvég szerint júniusban a kormánypártok támogatottsága 30 százalékon áll, a Jobbiké 16 százalékon. Az MSZP 8 százalékon, az LMP 6 százalékon, a DK 5 százalékon áll. Az Együtt támogatottsága 2 százalékos.

A megkérdezettek 32 százaléka vallotta magát bizonytalannak, illetve zárkózott el pártpreferenciája közlésétől. Az adatok szerint a magyar felnőttkorú lakosság 46 százaléka támogat jobboldali pártokat (Fidesz-KDNP és Jobbik), míg baloldali, liberális pártokat (MSZP, DK, Együtt) 15 százalékuk.

A Századvég azt is kikutatta, hogy a magyar választók 74 százaléka vár szigorúbb bevándorláspolitikát.


Az Ipsos legutóbbi – június elején felvett adatokból készült – felmérése nem mutatta a Fidesz erősödését, sőt, a DK kivételével minden pártnál népszerűségvesztést mért, vagyis azt, hogy többen lettek, akik elfordultak a politikától.