Erősen érdeklődik a Klik a Telekinél a miskolci tüntetés miatt

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Nem létező dokumentumokat is bekértek a tiltakozási akcióban jelentős szerepet játszó Teleki Blanka Gimnázium igazgatójától, nagyon rövid határidővel.


Vizsgálatot indított a XVI. kerületi Klik amiatt, hogy a Teleki Blanka Gimnázium hogyan kommunikálta a szülőkkel, hogy csatlakoznak a miskolci tantestület leveléhez, illetve a miskolci tüntetésen való részvétel miatt maradtak-e el órák.

A tankerületi vezető közérdekű bejelentés alapján vizsgálódik, rengeteg dokumentumot kért be pár órás határidővel az igazgatótól. Több levélváltás is volt a tankerület-vezető és az igazgató között, bizonyos kérések teljesítésére az igazgató kapott haladékot, ám határidőre a többit sem tudta elküldeni, türelmet kért. A tankerületi vezető olyan dokumentumokat is kért, melyek nem is léteznek, mint az osztályfőnöki órákról szóló jegyzőkönyv - mondta Pukli István igazgató.

Többszöri kérés ellenére sem kapta meg a közérdekű bejelentést, így valójában nem tudja, mi a helyzet, mit kifogásoltak a beadványban. Abban sem biztos, hogy egy ilyen beadvány közérdekű bejelentésnek minősül-e, annak komoly törvényi feltételei vannak.

Arra a levelére még nem kapott választ, melyben kérte, a tankerületi igazgató jelölje meg, pedagógiaszakmai, törvényességi vagy hatósági ellenőrzést folytatnak-e ellene.

A szülőin egyébként az osztályfőnökök kérésére azt a levelét olvasták fel, amelyben bemutatja a teleki nevelőtestületének tevékenységét a mozgalomban, és tájékoztatta őket arról, hogy a miskolci tüntetés napján elmarad a 7. és 8. óra. A VS.hu kérdésére Pukli István azt mondta, egy szakos óra és az osztályfőnöki maradt el, a pótlásról gondoskodtak. Amúgy a szülők is csatlakoztak a tiltakozáshoz, sőt, volt, aki velük is ment a tüntetésre. Az igazgató azt mondja, jogszerűen járt el, igazgatói jogkörben dönthet órák elmaradásáról.

„Vannak olyan kerületi rendezvények, ahová az egész iskolát kivezénylik, és az amiatt elmaradó órákat nem kifogásolja senki, csak most életszerűtlen a két elmaradó óra.”

Az egész témát bedobó Pilz Olivér, a Miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke azt mondta, „támadás érte Pukli Istvánt a Klik-től”. A VS.hu kérdésére, hogy ezt miért érzi támadásnak, Pukli István azt mondta, ”kaptam egy olyan levelet, amire 4-5 óra alatt kell válaszolni, nem létező jegyzőkönyveket is bekérnek, utóbbi egyértelműen támadás jellegű.”

Pukli István felhívta a Klik tankerületi vezetőjének figyelmét, hogy a gyülekezési és véleménynyilvánítási jog alapjog, megítélése szerint semmilyen retorzió vagy joghátrány nem érheti őt, és felhívja a figyelmet arra is, ha indokolatlan joghátrányt okoznak neki, vagy lejáratnák, megteszi a szükséges jogi lépéseket.