Erősebb védelmet kapnak az áldozatok

-

Több fontos jogszabályt is megszavazott az Országgyűlés.


A bűncselekmények áldozatainak pszichológiai, érzelmi segítését is előírja az az európai uniós irányelv, amelynek átvételéről kedden egyhangúlag, 161 igen szavazattal döntött a parlament.

A szabály szerint a büntetőeljárás során nagyobb tájékoztatást kell nyújtani a sértetteknek, akár e-mailben is. Lesz 24 órás telefonos segélyvonal is, hogy az áldozatok azonnal segítséget kaphassanak. A sértetti jogokat a jövőben a testvér is gyakorolhatja.

Zárt tárgyalást akár a sértett is kezdeményezhet a saját védelme érdekében, a különleges bánásmódot igénylő sértett pedig azt is kérheti, hogy kihallgatásakor az elkövető ne legyen jelen a tárgyalóteremben.

Nemi erkölcs elleni bűncselekmény esetén kezdeményezhető, hogy a sértettet egy vele azonos nemű ember hallgassa ki. Ha szükséges, ingyenesen kell jelnyelvi tolmácsot biztosítani az eljárás során azoknak, akik ezt kérik, vagy akiknek szükséges. A törvénymódosítás önkéntesek bevonására is lehetőséget ad az áldozatsegítésben.


Nem lesz mindig DNS-mintavétel

Hatékonyabbá és olcsóbbá válhat a bűnügyi nyilvántartás azzal, hogy a jövőben a biometrikus adatok emberekhez, nem az ügyekhez kapcsolódnak, vagyis az azokhoz tartozó azonosítókódok a személyazonosító adatok és a fényképek nyilvántartásába kerülnek. A bűnügyi nyilvántartásról szóló jogszabály módosítása nyomán nem kell minden egyes eljárásban új DNS-mintát venni. Ezzel 20-40 milliót lehet spórolni, és a kutatóintézetek leterheltsége is csökken. Ujj- és tenyérlenyomatot a jövőben is mindig vesznek, hiszen az az életkorral vagy külső körülmények miatt változhat.

A változtatásokat egyhangúlag, 161 igen szavazattal fogadta el az Országgyűlés. A törvény 2016. január 1-jén lép hatályba.