Erősebb hadsereget ígért Orbán a határon túliaknak

Forrás: Origo

-

Komolyan vehetővé fejlesztené a magyar haderőt a miniszterelnök.


Orbán Viktor szerint gyenge anyaország nem tud jó diaszpórapolitikát folytatni, csak az, amelyik erősödik és növekvő presztízst vív ki magának. A világban szétszórtságban élő magyarság szervezeteit tömörítő Magyar Diaszpóra Tanács ülésén beszélt erről.

A kormányfő negyven perces beszédében sok témát érintett: a magyar gazdaság helyzetéről, az Európai Unió és a NATO jövőjéről, a visegrádi négyekről, a Brexitről, az amerikai elnökválasztás eredményéről, a politikai korrektségről, a bevándorlásról is beszélt.

Magyarország gazdasági és társadalmi eredményeit sikertörténetnek nevezte, és a friss munkanélküliségi adatokat idézve azt mondta, hazánk közel van a teljes foglalkoztatottsághoz. Hazánk NATO-tagságával kapcsolatban arról beszélt, hogy a bár a közösség a katonai biztonság ma elérhető legmagasabb szintjét garantálja, ez mégsem jelenti azt, hogy Magyarországnak ne lenne szüksége saját hadseregre. A következő néhány év egyik fontos feladatának nevezte, hogy Magyarország ne maradjon le a térség többi hadseregének ütőerejétől, és itthon is legyen olyan biztonsági fejlesztés, amely a magyar hadsereget komolyan vehetővé és tényleges erőkifejtésre alkalmassá teszi.

Szerbia, Montenegró és Macedónia uniós csatlakozását magyar nemzeti és összeurópai érdeknek nevezte Orbán Viktor. Szerinte újabb bővítés nélkül a közösség nem tudja magát megújítani.

A visegrádi négyek is szóba kerültek, a miniszterelnök úgy látja, a V4-ekkel olyan közösséget találtak, amelyben van bizalom, dinamika és erő, és amely Európa gazdasági növekedésének a javát adja a következő időszakban. Ezzel szerinte Magyarország gazdasági sikereinek külső környezete létrejött.

Az amerikai elnökválasztás eredményéről úgy tartja, az egy új korszakot nyithat, a Brexit pedig egy válasz volt a „demokráciakérdésre”, vagyis arra, hogy sikerült-e ismét átfedésbe hozni a népakaratot és a politikai elit döntéseit. A Brexit mellett hasonló politikai változást hozhat a közelgő olasz népszavazás, az osztrák elnökválasztás, a holland parlamenti választás és a francia elnökválasztás is.

A politikai korrektségről azt mondta, mint beszédmód a szellemi elnyomás egyik legnyilvánvalóbb eszköze volt, ami miatt "korlátozva voltunk", mert "ha nemzetről mertünk beszélni, akkor azt nacionalistának minősítették", ha a teremtésről volt szó, akkor "klerikálisak, feudálisak és középkoriak voltunk", ha pedig a családról, egy férfi és egy nő házasságáról beszéltek, akkor azt "szexistának vagy homofóbnak" bélyegezték.

A bevándorlással kapcsolatban megismételte korábbi álláspontját, amely szerint nem egy egyszerű migránsrohamról beszélhetünk, hanem olyan világjelenséggel állunk szemben, amely hosszú évekig jelen lesz.

Orbán Viktor arra kérte a diaszpóratanács tagjait, hogy támogassák, védjék az anyaországot, és tervezzenek bátran, mert az ehhez szükséges anyagi erőforrásokat a kormány évről évre biztosítani tudja. Azt is javasolta, hogy a diaszpóratanács minden évben tűzzön ki valamilyen egyetemes célt maga elé, és erősítsék a diaszpóra kapcsolatait az anyaországon túl a Kárpát-medence többi magyar közösségével is.