Erős rajtot vett két indiai nő rapje a rape, azaz az erőszak ellen

-

Két nap alatt már 150 ezren nézték meg Pankuri Avaszti és Uppeka Dzsain klipjét, amely szókimondóan áll ki a nők jogaiért. Azt mondják, ha a nők nem lépnek fel öntudatosan és határozottan, az ellenük elkövetett sorozatos erőszakról hírhedtté vált India nem változik meg.


A két mumbai nő videója pár nappal azután jelent meg a YouTube-on, hogy Indiában csoportos erőszak áldozat lett egy idős apáca, és hatalmas botrányt kavart, hogy a kormány betiltotta (sikertelenül) a 2012-ben Újdelhiben történt hírhedt csoportos erőszakról készült BBC-dokumentumfilmet.

A két rapper felváltva hindiül és angolul nyomja, beszél csecsemőgyilkosságról és szexuális bántalmazásról, arról, hogy itt az ideje új meghatározásokat találni a becsületre, a méltóságra, a tiszteletre és a férfiasságra. Elhadarják, hogy minden nőnek joga van olyan ruhát hordani, amilyet akar, és a miniszoknya nem jelenti azt, hogy valaki bármire kapható. Nem a káromkodásokat és a szexi ruhákat kell betiltani, hanem a parlamenti bűnözést.

Új jövőt kell építeni, nem sötét szobákban sírni – erre biztatják indiai nőtársaikat az aktivisták, akik közül Avaszti már tavaly májusban ellenállásra szólított fel mindenkit, akit erőszakos támadás ér, mondván, ha nem teszi, az újra és újra megismétlődik.