Erős földrengés volt India északkeleti részén

-

A Richter-skála szerinti 6,7-es erősségű földrengés rázta meg India északkeleti Manipur szövetségi államát és a környező területeket hétfőre virradó éjjel, a földmozgásnak legalább 9 halálos áldozata és több mint 200 sérültje van. Sok területről még nincs információ, így az áldozatok száma nőhet.


A 6,7-es erősségű rengést a szomszédos Mianmar és Banglades területén is érezni lehetett. Az Egyesült Államok földtani intézetének jelentése szerint összesen 98 millióan élnek a földmozgás által érintett területeken.

A földrengés sok házat megrongált és több épületet összedöntött Manipur székhelyén, a 250 ezer lakosú Imphal városában, a telefonkapcsolat és az áramellátás is megszakadt a térségben. A városban legalább kilencen meghaltak a rájuk omló törmelékben, és több mint kétszázan megsérültek.

A rengés által érintett területen sokan laknak kisebb, nehezen megközelíthető és rossz infrastruktúrával rendelkező településeken, és ezek nagy részéről még nem érkeztek információk a pusztítás mértékéről. Ezért lehet, hogy a halálos áldozatok és sérültek száma tovább emelkedik.

Az indiai meteorológiai hivatal közlése szerint a földrengés epicentruma 17 kilométer mélyen volt a Manipur állambeli Tamenglong körzetben, a mianmari határ közelében, Imphaltól 35 kilométerre északnyugatra.

Helyszíni beszámolók szerint a földrengést a Manipurral szomszédos Asszám szövetségi államban is érezni lehetett, az állam legnépesebb településén, Gauhátiban az emberek az utcára menekültek otthonaikból. Hasonló jelenetek játszódtak le Nyugat-Bengál szövetségi állam fővárosában, az elővárosaival együtt 15 milliós Kolkatában is, amely a földrengés epicentrumától 600 kilométerre fekszik.