Erős földrengés Új-Zélandon

Fotó: MTI/EPA / Ross Setford

-

Cunamiriadót is elrendeltek a 7,4-es új-zélandi földrengés miatt.


Nagy erejű földrengés rázta meg Új-Zélandot helyi idő szerint hétfőre virradó éjszaka - közölte az Amerikai Földtani Megfigyelő Intézet (USGS).

A közép-európai idő szerint vasárnap délben bekövetkezett földrengés erejét a különböző földtani intézetek más-más értékben határozták meg: az Amerikai Földtani Megfigyelő Intézet 7,4-es erősséget mért, a potsdami német szövetségi földtani intézet 7,9-es erősségről adott hírt, míg új-zélandi adatok szerint a földmozgás 6,6-es erősségű volt.

Áldozatokról és károkról egyelőre nem érkeztek jelentések. Az új-zélandi hatóságok szökőárriadót adtak ki a déli partvidékre.

Az első hullám feltehetően nem volt túl erős – figyelmeztetett a polgári védelem, amely szerint a következő órákban magasabb hullámok érhetik el a partokat. Emiatt azt tanácsolják az alacsonyan fekvő településeken élőknek, hogy azonnal menjenek a sziget valamely magasabban fekvő területére, vagy távolodjanak el a tengerparttól amilyen messzire csak tudnak.

Az új-zélandi kormány által működtetett honlap, a GeoNet szerint a földmozgást az ország legnagyobb részén érezték: nemcsak a Déli-szigeten, hanem az Északi-szigeten – Wellingtonban, Taranakiban, Hamiltonban és Aucklandban is. A földmozgást számos utórezgés követte, némelyik elérte a 6,1-es erősséget.

A New Zealand Herald hírportál értesülései szerint a katasztrófaelhárítási szakemberek úgy vélik, hogy a földmozgás leginkább az epicentruma közelében található Cheviot település házait rongálhatta meg.


Földre hullott fogyasztási cikkek egy élelmiszerboltban Új-Zéland fővárosában, Wellingtonban


Tamsin Edensor, Christchurchben élő kétgyermekes családanya az AFP francia hírügynökségnek elmondta: arra ébredtek, hogy remeg a ház. A remegés folytatódott, és egyre erősödött, de nem látott károkat az utcán, és az áramszolgáltatás sem szakadt meg.

Szeptemberben egy, a tengerben történt nagy erejű földrengést követően kisebb cunami érte el Új-Zéland keleti partjait, de nem voltak áldozatok, sem károk.

Új-Zéland a tűzgyűrűnek nevezett, tektonikai lemezek határán lévő csendes-óceáni és óceániai övezetben fekszik, ahol évente akár 15 ezer földmozgás történik.

2011. február 22-én 6,3-as erősségű földrengés történt Christchurchben, a Déli-sziget legnagyobb városában, ez 185 ember halálát okozta és 30 ezer épületet rongált meg.

Új-Zéland fővárosa, Wellington mintegy 200 kilométerre északra, az Északi-szigeten fekszik.


Az Amerikai Földtani Megfigyelő Szolgálat (USGS) által 2016. november 13-án közreadott térkép Új-Zéland földrengés sújtotta partvidékéről. A Richter-skála szerinti 7,4-es erősségű földmozgás epicentrumát, amely Christchurch várostól 91 kilométerre észak-északkeletre, fészke pedig a föld felszíne alatt 10 kilométerre volt, csillaggal, térségét sárga színnel jelölték